Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Συνελήφθη Γερμανός αρχαιοκάπηλος: Βρέθηκαν δεκάδες αντικείμενα στη βίλα του

arxaia-main01
arxaia-main01

Ένας 74χρονος Γερμανός κατασκευαστής με την Ολλανδέζα σύζυγο του με φόντο την αρχαία μας κληρονομιά την οποία ο επιχειρηματίας ξεπούλαγε σε συλλέκτες του εξωτερικού έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.Ο Γερμανός σύνδεσμος, το σπίτι φρούριο σε παραλιακό χωριό της Θεσπρωτίας και οι δεκάδες αρχαιότητες που έφευγαν με σκάφη στο εξωτερικό. Αυτά είναι τα κομμάτια του πάζλ μιας μυστηριώδους υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας που κατάφερε να ενώσει η Ασφάλεια Ιωαννίνων με τον ιδιωτικό ερευνητή και πρόεδρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και Νήσων κ. Γιώργο Τσούκαλη.

Πρωταγωνιστές, ένας 74χρονος Γερμανός κατασκευαστής με την Ολλανδέζα σύζυγο του και φόντο η αρχαία μας κληρονομιά την οποία ο επιχειρηματίας ξεπούλαγε σε συλλέκτες του εξωτερικού έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι αστυνομικοί κατάφεραν χθες με μια επιχείρηση στη βίλα της Πέρδικας να βάλουν στο χέρι τον αρχαιοκάπηλο και να κατασχέσουν τα αρχαία αντικείμενα αλλά και τα όπλα που κουβαλούσε πάνω του καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι - φρούριο κουβαλούσε πιστόλι με σιγαστήρα και ελάμβανε πολύ αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας.

«Ο αγώνας που έχουμε ξεκινήσει με την Unesco Πειραιώς και Νήσων ενάντια στην αρχαιοκαπηλία συνεχίζεται, οι αρχαιοκάπηλοι εθνικοί μειοδότες γιατί για μένα είναι εθνικοί μειοδότες, θα μας βρίσκουν απέναντι τους. Στα παιδιά μας δεν αρκεί να παραδώσουμε τις 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρωτίστως πρέπει να τους παραδώσουμε και την πολιτιστική κληρονομιά διότι λαός χωρίς πολιτιστική κληρονομιά είναι σαν τα Σκόπια που δεν έχουν ταυτότητα και αναζητούν την ταυτότητα τους από άλλους λαούς» τονίζει στο protothema.gr ο κ. Τσούκαλης ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας και στα 27χρόνια που ασχολείται με την πάταξη του φαινομένου έχει ασχοληθεί με περισσότερες από 50 υποθέσεις και την επιστροφή με 15.123 αρχαιοτήτων.
Πριν από ενάμισι μήνα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Unesco ο κ. Τσούκαλης έλαβε κάποια στοιχεία από έναν αινιγματικό πληροφοριοδότη που έλεγαν ότι κάτι περίεργο γίνεται σε ένα παραλιακό χωριό της Θεσπρωτίας. Η «πηγή» είπε γινόταν λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και κεντρικό πρόσωπο αυτής τη μεγάλης δουλειάς ήταν ένας Γερμανός ο οποίος δήλωνε κατασκευαστής. Η πληροφορία αξιολογήθηκε ως σημαντική και δύο συνεργάτες του ιδιωτικού ερευνητή, ταξίδεψαν στο χωριό Πέρδικα προκειμένου να δουν τι ακριβώς συνέβαινε. Πράγματι όλα όσα τους είχε δώσει ο πληροφοριοδότης τα έβλεπαν μπροστά τους. Ένα σπίτι – φρούριο σε απόμερο σημείο και ένας μυστηριώδης τύπος που μπαινόβγαινε κάθε φορά σαν τη σκιά λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας. Μάλιστα όπως διαπίστωσαν οι συνεργάτες του κ. Τσούκαλη ο Γερμανός ήταν τόσο υποψιασμένος και αποφασισμένος να μην πέσει στα νύχια των διωκτών του που κουβαλούσε πάνω του ένα πιστόλι με σιγαστήρα. Μετά από παρακολούθηση ενός μηνός και σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων αποφασίστηκε χθες να κάνουν τη μεγάλη επιχείρηση. Έτσι, κλιμάκιο περίπου 15 αστυνομικών και παρουσία εισαγγελέα και αρχαιολόγου, έκανε «ντου» στη βίλα της Πέρδικας. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον αρχαιοκάπηλο ενώ βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν άνω τμήμα αμφορέα, χονδροειδές αγγείο, ολόκληρος ακέραιος αμφορέας, αγγεία και θραύσματα τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 500 και 100 π.Χ. ένας αμφορέας τύπου Μένδης που χρονολογείται μεταξύ 800 π.Χ και 400 π.Χ ένα γλυπτό γυναικείας μορφής του 400 π.Χ. καθώς επίσης και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως νομίσματα της Μακεδονικής Ελληνιστικής εποχής, ζώνη με ένθετα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, βραχιόλια, δαχτυλίδι και άλλα. Στην κατοχή τους επίσης βρέθηκαν ένα δίκαννο ένα τυφέκιο ένα πιστόλι εκατοντάδες γεμιστήρες και φυσίγγια ένας ασύρματος και άλλα παράνομα αντικείμενα. Παράλληλα ανακαλύφτηκε και παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων.

Με σκάφη σε συλλέκτες του εξωτερικούΌλες οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν από τη βίλα και το εργαστήριο του Γερμανού, έχουν αποσταλεί στην εφορία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ενώ οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι παραλήπτες των αντκειμένων. Πληροφορίες λένε ότι πιθανότατα έφευγαν με σκάφη από τη θαλάσσια περιοχή της Θεσπρωτίας για να καταλήξουν σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

arxaia-1
arxaia-2
arxaia-3
arxaia-4
arxaia-5
arxaia-6
arxaia-7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου