Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν τηλεσκόπια πριν τον Νεύτωνα και τον Γαλλιλαίο.


Kατα την διάρκεια κατασκευής δρόμου μεταξύ του 1955-1960 στα νότια της Ακροπόλεως, ανακαλύφθηκε θραύσμα αγγείου που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ. καί αναπαριστά κάποιον πού κρατά τηλεσκόπιο!!
Η αρχαιολογία βέβαια δεν μπήκε(;) στον κόπο να το μελετήσει περαιτέρω,αλλά ούτε και να βάλει κάποια περιγραφή κάτω από το εύρημα,πού βρίσκεται στο μουσείο της Ακροπόλεως (εκθ.αρ.ΝΑ.55.Αα, 4),ίσως γιατί θα ξεβόλευε κάποιες καταστάσεις.
Εμείς βέβαια διδασκόμαστε ότι το τηλεσκόπιο εφηύραν είτε ο Γαλιλαίος,είτε ο Ισ.Νεύτων τον 17ο αιώνα.Μα όταν έχουμε ανεπτυγμένη αστρονομία, τουλάχιστον πριν από 3-4000 χιλιάδες χρόνια πριν,λογικό είναι να υπήρχαν και τα κατάλληλα όργανα, για να παρατηρούν τον ουρανό.

Και για την ιστορία,έχουμε χρήση οργάνων και φακών,και διόπτρας απο τον Πυθέα βεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Πυθέας είχε εντοπίσει ότι ο Βόρειος ουράνιος Πόλος και ο Πολικός Αστέρας δεν συμπίπτουν. Έχουμε την διόπτρα του Ιππάρχου που χρησιμοποίησε για εκτίμηση της διαμέτρου του Ήλιου και της Σελήνης.
Ακόμα ο Ίππαρχος υπολόγισε την απόσταση και το πραγματικό μέγεθος των δύο αστέρων. Επίσης η διόπτρα του Ήρωνος, που χρησίμευε για διάφορες γεωδαιτικές και αστρονομικές μετρήσεις.
Ακόμη η διόπτρα του Αρχιμήδη που τοποθετήθηκε στην κορυφή του φάρου Αλεξάνδρειας, και τέλος η διόπτρα του Δικαιάρχου.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει οτί οι αρχαίοι παρατηρούσαν τα ουράνια σώματα «μέσα απο επιμηκείς σωλήνες» Ο Ευκλείδης (τρίτος αιώνας π.χ) διατύπωσε κανόνες για την κατασκευή ματογυάλων και ο Στράβωνας, στις αρχές της Χριστιανικής εποχής, γνώριζε το τηλεσκόπιο. Σύμφωνα με τον Ζάν ντε Κερντελάντ (τέλε 7 Ζούρ, Νο 750) όταν ο Καίσαρας σχεδίαζε να εισβάλει στην Βρετανία, παρατήρησε τις ακτές απο την Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου