Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ύστατη προειδοποίηση στην ανθρωπότητα...(βιντεο).

«Βόμβα» από Σνόουντεν! Αυτό «κρύβει» ο κορωνοϊός – Ταράσσει τα παγκόσμια ύδατα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν ανησυχεί ο κορωνοϊός κρύβει από πίσω μία ολόκληρη «αρχιτεκτονική καταπίεσης» που ετοιμάζεται για όλον τον πλανήτη.
Ο Σνόουντεν, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, εργαζόταν για την NSA και την CIA, ως εκ τούτου η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία, καθότι προφανώς γνωρίζει μεθόδους και πρακτικές όσων δρουν από το παγκόσμιο παρασκήνιο. Μάλιστα, το 2012 αποκάλυψε ένα σκάνδαλο παραβίασης των ιδιωτικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών και ως εκ τούτου βρήκε, τότε, καταφύγιο στην Ρωσία του Πούτιν, η οποία αντιδρά στην αριστερή παγκοσμιοποίηση των διεθνιστών.
Ο πρώην συνεργάτης της CIA, λοιπόν, εξέφρασε την ανησυχία του για την δημοκρατία και το μέλλον, με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Σνόουντεν ανέφερε πως η συγκεκριμένη πανδημία ήταν προβλέψιμη.
«Δεν υφίσταται τίποτα πιο προβλέψιμο από μια κρίση δημόσιας υγείας, όπως είναι η πανδημία, σε έναν πλανήτη όπου απλά ζούμε ο ένας πάνω στον άλλο, σε πόλεις πολυσύχναστες και μολυσμένες. Κάθε ακαδημαϊκός, κάθε μελετητής, ο οποίος ερευνούσε σχετικά, ήξερε ότι έρχεται. Ακόμα και οι υπηρεσίες πληροφοριών, και αυτό σας το λέω από πρώτο χέρι, ήξεραν, επειδή διαβάζουν τις αναφορές που προετοιμάζονται για τις όποιες πανδημίες».
Εν συνεχεία, ο Σνόουντεν εκφράζει την έντονη ανησυχία για την δημοκρατία και την ελευθερία των πολιτών σε όλο τον κόσμο, με αφορμή τον κορωνοϊό.
«Την ώρα που ο αυταρχισμός εξαπλώνεται, που οι νόμοι έκτακτης ανάγκης πολλαπλασιάζονται, που απεμπολούμε τα δικαιώματά μας, χάνουμε την ικανότητά μας να σταματήσουμε την διολίσθηση σε έναν λιγότερο φιλελεύθερο και λιγότερο ελεύθερο κόσμο.
Άραγε πιστεύετε πραγματικά πως όταν το πρώτο κύμα ή το δεύτερο κύμα ή το 16ο κύμα του κορωνοϊού αποτελέσει μακρινό παρελθόν, αυτές οι δυνατότητες δεν θα διατηρηθούν; Ότι αυτά τα δεδομένα δεν θα κρατηθούν; Ανεξάρτητα από το πώς το χρησιμοποιούν (τώρα), αυτό που «χτίζεται» είναι η αρχιτεκτονική της καταπίεσης», σημειώνει και καταλήγει στο βίντεο του VICE σχετικά με τα δεδομένα που αποθηκεύονται:
«Τώρα τους εμπιστεύεστε, αλλά κάποιος θα έχει στην κατοχή του αυτά τα δεδομένα. Κάποιος από την χώρα σας, ένας διαφορετικός πρόεδρος (στο μέλλον), κάποιος θα τα χρησιμοποιήσει για κακό σκοπό».
Με άλλα λόγια ο Σνόουντεν προειδοποιεί, από την δική του πλευρά, την ανθρωπότητα πως αυτό που συμβαίνει τώρα εξ’ ανάγκης για τον κορωνοϊό, μόλις όλα τελειώσουν, θα χρησιμοποιηθεί για να καταπιέζει τον πλανήτη, γιατί όχι, σε ένα καθεστώς παγκόσμιας δικτατορίας.

Ο ΠΟΥ το πάει για… αιώνιο εγκλεισμό!

Έγκλειστους αιωνίως μέσα στα σπίτια μας θέλει να μας κρατάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που τόνισε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης από τον κορωναϊό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενδεχόμενη άρση των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί, μπορεί να αποβεί μοιραία…

Με δήλωση που εξέδωσε και με αφορμή της απόφαση της Χιλής να εκδίδει διαβατήρια υγείας σε όσους αναρρώνουν από τη νόσο, ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μην δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» ή, «πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς η ακρίβειά τους δεν μπορεί να είναι εγγυημένη.
Η πρακτική αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τους κινδύνους να συνεχισθεί η διάδοση του ιού, καθώς άνθρωποι που έχουν αναρρώσει ενδέχεται να αγονήσουν τις καθιερωμένες προφυλάξεις κατά του ιού, προσθέτει, η ανακοίνωση του ΠΟΥ: «Μερικές κυβερνήσεις έχουν προτείνει ο εντοπισμός αντισωμάτων του SARS-Cov-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19, να χρησιμεύσει ως βάση για ένα  διαβατήριο ανοσίας  ή πιστοποιητικό μη επικινδυνότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στην εργασία τους θεωρώντας πως είναι προστατευμένοι από το ενδεχόμενο να μολυνθούν και πάλι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόδειξη ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και έχουν αντισώματα είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη μόλυνση.
Ο ΠΟΥ αναφέρει επίσης πως συνεχίζει να εξετάζει τα στοιχεία για την αντισωματική απόκριση στον ιό τονίζοντας ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από μόλυνση έχουν αντισώματα στον ιό, ωστόσο μερικοί απ’ αυτούς έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα τους, πράγμα που υποδηλώνει πως η κυτταρική ανοσία μπορεί επίσης να έχει κρίσιμη σημασία για την ανάρρωση.
Όλα αυτά, γίνονται, για να παραμένουν τα αντιδημοκρατικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, έτσι ώστε, μόλις πλασαριστεί το εμβόλιο, να είναι πανέτοιμο για ξεπούλημα. Μετά την διακοπή της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, άλλωστε, ο ΠΟΥ στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά πάνω στις επιδοτήσεις του ιδρύματος Γκέιτς, ο οποίος ετοιμάζει και το εμβόλιο…

Κατατέθηκε η πατέντα «060606» της Microsoft για το «χάραγμα» των ανθρώπων (vids)

Μια αίτηση για πατέντα που δημοσιεύθηκε εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού δεν αφήνει τα σενάρια συνωμοσιολογίας να κοπάσουν και αναθερμαίνει τις ανησυχίες για το «τσιπάκι».

Πρόκειται για μια πατέντα με κρυπτοτεχνολογία που θα επιτρέπει την «εξόρυξη» κρυπτονομίσματος από τους ίδιους τους ανθρώπους, δηλαδή την πληρωμή τους χρησιμοποιώντας δεδομένα από την φυσική τους κίνηση και την βιολογική καθημερινότητά τους που θα παρακολουθείται με ειδικό τσιπ.
ο λόγος είναι για την πατέντα με τίτλο «Σύστημα κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιεί τα δεδομένα του σώματος» («WO2020060606 – Cryptocurrency system using body activity data»).
Καταθέτης της πατέντας είναι η «Microsoft Technology Licensing, LLC» του Μπιλ Γκέιτς.
Η αίτηση έχει κατατεθεί στις 20 Ιουνίου 2019 και δημοσιεύθηκε στις 26 Μαρτίου 2020 με τον αριθμό…. «WO/2020/060606». Υπάρχει αναρτημένη στην βάση δεδομένων «PATENTSCOPE» που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του WIPO (World Intellectual Property Organization), καθώς και στο «Google Patents» με τον αριθμό «WO2020060606A1». Ως εφευρέτες ονομάζονται οι Dustin Abramson, Derrick Fu και Joseph Edwin Johnson, Jr.
Η «Microsoft Technology Licensing» (MTL) «κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία των πατέντων που άνηκαν προηγουμένως στην Microsoft Corporation», σύμφωνα με την «Microsoft.com», και είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση πατέντων της εταιρείας και άλλων θυγατρικών της.
Το σύστημα που θέλει να αναπτύξει η Microsoft θα επιτρέπει σε άτομα να κάνουν «εξόρυξη κρυπτονομισμάτων» (“crypto-mining”) τύπου Bitcoin, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το σώμα τους ως απόδειξη ολοκλήρωσης έργου ή «απόδειξη εργασίας».
Αυτές οι «εργασίες» περιλαμβάνουν θέαση διαφημίσεων ή χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της πατέντας, η εργασία θα μπορεί να καταμετράται με τα κύματα του εγκεφάλου ή την εκπομπή θερμοκρασίας του σώματος:
«Ένα κύμα από τον εγκέφαλο ή η θερμοκρασία που εκπέμπει το σώμα ενός χρήστη όταν ο χρήστης πραγματοποιεί μία ενέργεια σύμφωνα με ένα «έργο» που του έχει δοθεί για να ολοκληρώσει, όπως το να δει μία διαφήμιση ή να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες ιντερνετικές υπηρεσίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία εξόρυξης.»
Είναι τα δεδομένα του σώματος που αποδεικνύουν κάθε φορά αν το έργο ολοκληρώθηκε, για να ακολουθήσει η αποζημίωση.
Όπως γράφει ο Liam Frost στην «Decrypt», τα παραδείγματα «σωματικής δραστηριότητας» της πατέντας είναι «η ακτινοβολία σώματος, οι εγκεφαλικές δραστηριότητες, η ροή του αίματος, η δραστηριότητα των οργάνων και η κίνηση.
Ο αισθητήρας θα μπορεί επίσης να ξεχωρίζει μεταξύ διαφορετικών εγκεφαλικών κυμάτων, όπως τις ακτίνες gamma (που σχετίζονται με δραστηριότητες μάθησης ή απομνημόνευσης), τις ακτίνες beta (που σχετίζονται με την λογική σκέψη) και τις ακτίνες alpha (που σχετίζονται με τις υποσυνείδητες σκέψεις».
Οι χρήστες «θα λαμβάνουν κρυπτονόμισμα ως αμοιβή για την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνουν θέαση διαφημίσεων, χρήση chatbots ή ανέβασμα υλικού σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο κοινής χρήσης».
Άλλες ενέργειες μπορούν να συμπεριλαμβάνουν το να πηγαίνεις για τρέξιμο (έχει γίνει της μόδας λόγω κορωνοϊού), καθώς μια ασφαλιστική εταιρεία ανταμείβει το να παραμένεις υγιής, ή να παίζεις ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή να ακολουθείς συγκεκριμένες εντολές που θα σου δοθούν.
Η ενέργεια που δημιουργεί το ανθρώπινο σώμα από την τέλεση των  εντολών και μεταφράζεται σε «πληρωμή» θυμίζει σε κάποιους και το επεισόδιο 2 του πρώτου κύκλου της σειράς «Black Mirror» με τίτλο «Fifteen Million Merits».
Οι πρωταγωνιστές ποδηλατούν όλη την εργάσιμη μέρα τους σε ένα σταθερό ποδήλατο για να δημιουργούν ηλεκτρισμό και πληρώνονται γι’ αυτό σε ψηφιακό νόμισμα, τα «merits», με το οποίο αγοράζουν όλα τα αγαθά τους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ψηφιακά.
Η τεχνολογία βασίζεται σε ήδη υπαρκτές τάσεις, όπως η κίνηση κατά τη διάρκεια τρεξίματος μέσω έξυπνων ρολογιών και κινητών, που και σε αυτή την περίπτωση μοιράζονται δεδομένα με διάφορες εφαρμογές και αναπτύσσονται συστήματα ανταμοιβής ή τιμωρίας. Όπως αναφέρει η περιγραφή:
«Αντί να χρησιμοποιούμε τεράστια υπολογιστική δύναμη μέσω παραδοσιακών συστημάτων παραγωγής κρυπτονομισμάτων, δεδομένα που δημιουργούνται από την κίνηση του σώματος του χρήστη μπορούν να είναι μία απόδειξη εργασίας, και έτσι, ο χρήστης μπορεί να λύνει το υπολογιστικά δύσκολο πρόβλημα ασυνείδητα».
Η είδηση για την αίτηση της πατέντας πυροδότησε αμέσως συζητήσεις, καθώς δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα για την ιδιωτικότητα του ατόμου, αφού αυτό θα είναι διαρκώς υπό παρακολούθηση, αλλά και τις συνέπειες σε ευρύτερους τομείς, όπως στην εργασία.
Επίσης, η πλειοψηφία των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, είναι αποκεντρωμένα, ενώ το συγκεκριμένο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Microsoft.
Ο John McAfee, ο διάσημος δημιουργός του «McAfee Antivirus», σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Η Microsoft είναι ο ιδιοκτήτης της διεθνούς πατέντας #060606… Ένα σύστημα κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιεί ανθρώπους που έχουν τσιπαριστεί ως “μεταλλωρύχους”. Δεν σας κάνω πλάκα.»
Τα τρία εξάρια που εμφανίζονται στον αριθμό της πατέντας μαζί με το γεγονός πως έχει να κάνει με μορφή νομίσματος, δίνει τροφή για την διασύνδεση με το «χάραγμα» που αναφέρεται στο 13 βιβλίο της «Αποκάλυψης» του Ιωάννη, εδάφια 16 με 18.
Η βιβλική αναφορά είναι ξεκάθαρη και δεν  χρήζει παρερμηνειών:
Όποιος δεν φέρει το «χάραγμα» του θηρίου, που είναι ο αριθμός «666», δεν θα μπορεί να πουλά ή να αγοράζει.
Οι θεωρίες συνωμοσίας ήδη δίνουν και παίρνουν «αποκρυπτογραφόντας» τον κωδικό ως «World Order 2020 666», δηλαδή «Παγκόσμια Τάξη 2020, 666».
Η «Snopes» εξηγεί ότι το WO είναι ακρωνύμιο για τον WIPO και το «Α1» που αναφέρεται στο τέλος δηλώνει πως αυτή είναι η μοναδική πατέντα, ενώ το «B1» είναι για πατέντες που έχουν δοθεί.
Την ύπαρξη τριών εξαριών την αποδίδει «σε τίποτα παραπάνω από σύμπτωση»!
Ωστόσο, παρά την αναφορά McAfee σε «ανθρώπους που έχουν τσιπαριστεί», στην πατέντα δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε εμφύτευση μικροτσίπ ή άλλου είδους εμφυτεύσιμη τεχνολογία.
Η ιστοσελίδα «Snopes» αναλύοντας τις θεωρίες ανέφερε πως στην αίτηση το «άτομο» (“person”), η «συσκευή χρήστη» (“user device”) και ο «αισθητήρας» (“sensor”) «είναι όλα ξεχωριστά αντικείμενα». Όπως αναφέρεται στην αίτηση για την πατέντα:
«Η συσκευή χρήστη 130 μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε συσκευή που δύναται να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει δεδομένα/πληροφορίες και να επικοινωνήσει μέσα από δίκτυο επικοινωνιών 120. Για παράδειγμα, η συσκευή χρήστη 130 μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικούς υπολογιστές, διαμετακομιστές, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, έξυπνες συσκευές (πχ. έξυπνα ρολόγια ή έξυπνες τηλεοράσεις).»
Σχετικά με τον αισθητήρα, η αίτησης της πατέντας αναφέρει ότι μπορεί να προστεθεί σε μία από τις προαναφερθείσες συσκευές, όπως το κινητό, ή να είναι ένα αυτοδύναμο εξάρτημα:
«Ο αισθητήρας 140 μπορεί να ρυθμιστεί στο να αισθάνεται την δραστηριότητα του σώματος του χρήστη 145. Όπως παρουσιάζεται στην εικόνα 1, ο αισθητήρας 140 μπορεί να είναι ξεχωριστό εξάρτημα από την συσκευή χρήστη 130 και να είναι συνδεδεμένη ή/και να επικοινωνεί με την συσκευή χρήστη 130.
Εναλλακτικά, ο αισθητήρας 140 μπορεί να συμπεριληφθεί και να ενσωματωθεί στην συσκευή χρήστη 130. Για παράδειγμα, η συσκευή χρήστη 130 μπορεί να είναι μια συσκευή που μπορεί να φορεθεί και να έχει μέσα τον αισθητήρα 140. Ο αισθητήρας 140 μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες/δεδομένα στην συσκευή χρήστη 130.»
Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε μικροτσίπ ή εμφύτευμα μέσα στην πατέντα, ωστόσο υπάρχει μια κάποια ασάφεια για το είδος του αισθητήρα και της συσκευής που θα καταγράφει την κρυπτοεξόρυξη και αυτή η ασάφεια δίνει εύλογα χώρο για την σύνδεση του μικροτσίπ ή μια παρόμοιας τεχνολογίας με την πατέντα μελλοντικά.
Ένας επιπλέον λόγος που κάποιοι κάνουν αυτή η σύνδεση είναι και το γεγονός πως το ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation» του ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates έχει συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια τεράστια ποσά για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με εμφυτεύσιμα μικροτσίπ, με υποδερμικά ιατρικά «κβαντικά τατουάζ» που ελέγχονται από τηλέφωνο καθώς και στο πρόγραμμα «ID2020» για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας μορφής ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Ο Gates, που κατά κάποιο τρόπο «προέβλεψε» μια παγκόσμια πανδημία, χρηματοδοτεί επίσης την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού και σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε πως η επόμενη πρόκληση για την ανθρωπότητα είναι ο συνδυασμός πανδημίας και τρομοκρατίας με την μορφή της βιοτρομοκρατίας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ έχουν καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία του «ψηφιακού δολαρίου» στα πλαίσια του πακέτου στήριξης για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την «Forbes», η πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ως μια κίνηση των ΗΠΑ υπέρ των τεχνολογιών blockchain. Με το «ψηφιακό νόμισμα», όπως αναφέρει η «Wall Street Journal», μπορεί να μειωθεί η εξάπλωση νόσων από χαρτονομίσματα, κέρματα και επιταγές.

«Να έχουν εμβολιαστεί τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια»

«Ναι, είναι εφικτό να έχουν εμβολιαστεί τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια» – «Το να διακόπτεται η χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, όπως λέει ότι θα κάνει ο πρόεδρος Τραμπ, είναι σαν να απολύεις όλους τους πυροσβέστες, επειδή μία φορά έκαναν 20 λεπτά να φτάσουν σε περιστατικό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Microsoft.

Οι παραπάνω είναι μερικές, μόνο, από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του Μπιλ Γκέιτς, μέσα από μια συνέντευξη-ποταμό, την οποία παραχώρησε στον δημοσιογράφο Έζρα Κλάιν του ιστοτόπου vox.com.
Σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές συνεντεύξεις που έχει δώσει ποτέ, ο ιδρυτής της Microsoft και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καταθέτει αναλυτικά τις απόψεις του για την πανδημία. Και ίσως είναι από τους πλέον αρμόδιους για να κάνει κάτι τέτοιο, εφόσον επί χρόνια προειδοποιούσε ότι η ανθρωπότητα θα βρεθεί ανέτοιμη απέναντι σε μια μεταδοτική νόσο, όπως η Covid-19. Και επιπλέον, ο Γκέιτς δικαιούται να ομιλεί περί του συγκεκριμένου θέματος, καθώς επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ειδικά για την επιδημία.
Σε ερώτηση του Κλάιν σχετικά με το πολυπόθητο εμβόλιο για τον κορωναϊό, ο Γκέιτς λέει ότι «εάν τα προηγούμενα 5-10 χρόνια γίνονταν σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή αντιϊκών φαρμάκων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην τρέχουσα πανδημία το εμβόλιο θα είχε ετοιμαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως το ποιος θα πάρει τις αποφάσεις για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Από που θα εξασφαλιστούν αυτά τα χρήματα; Πώς οι υγειονομικοί θεσμοί θα εξισορροπήσουν την ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου σε σχέση με το να είναι ασφαλές, βάσει εκτεταμένων δοκιμών; Υπάρχει το πολιτικό ένστικτο των ανθρώπων που θέλουν να φαίνονται καλοί -ή όχι κακοί, εν πάση περιπτώσει. Και μια κρίση όπως η τρέχουσα σε εμποδίζει να συνδυάσεις στο μυαλό σου όλα τα επιμέρους κομμάτια. Καλό είναι μην έχεις τον κορωναϊό πάνω από το κεφάλι σου όταν καλείσαι να πάρεις αποφάσεις ως επιστήμων για το εάν μια ουσία είναι ασφαλής και θα προστατεύσει τον κόσμο ή θα βλάψει την υγεία του».
Ο Έζρα Κλάιν επισημαίνει στον Γκέιτς πως γίνεται ευρύτατα λόγος ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο εντός των επόμενων 18 μηνών το πολύ. Κι όμως, δεν έχει βρεθεί ακόμη εμβόλιο για το AIDS, παρά τις δεκαετίες της έρευνας. Σε αυτό το σημείο ο Μπιλ Γκέιτς παρατηρεί ότι «κι όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν εμβολιαστεί τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο κορωνοϊός δεν είναι AIDS, είναι πιο εύκολο. Κι αυτό διότι η πρωτεΐνη του δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο εκείνη του HIV. Εξάλλου, για τον SARS βρέθηκε εμβόλιο. Όπως και για τον Ebola».
Συνεπώς, ο Γκέιτς είναι αισιόδοξος; Ναι, αλλά υπό όρους: «Δεν πιστεύω ότι ο κορωνοϊός θα αποδειχθεί ανώτερος των δυνατοτήτων της ανθρώπινης επιστήμης -αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ κιόλας. Πάντως, ήδη βλέπουμε αποτελέσματα πειραμάτων σε ζώα. Και ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού πάμε, διότι υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα από δέκα υποψήφια φάρμακα».
Για την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη χρηματική ενίσχυση των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σχόλιο του Γκέιτς είναι χαρακτηριστικό: «Ξεσπά μια μεγάλη πυρκαγιά. Η πυροσβεστική αργεί να φτάσει 20 λεπτά. Τι θα πούμε; ‘Απολύστε όλο το πυροσβεστικό σώμα;’ Ναι, σίγουρα θα πρέπει να ερευνήσουμε εκ των υστέρων τι συνέβη. Αλλά είναι πολλοί αυτού που δεν αντιδρούν όπως πρέπει, δεν είναι τώρα η στιγμή να καταλογίζουμε ευθύνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βοηθά όλες τις χώρες του κόσμου να κατανοήσουν τι συμβαίνει με τις επιδημίες. Λειτουργεί βάσει ενός πολύ μικρού προϋπολογισμού. Στις ταινίες δείχνουν διάφορους τύπους που πετάγονται από το ένα μέρος στο άλλο και εξουδετερώνουν βιο-τρομοκράτες, στην πραγματικότητα όμως ο ΠΟΥ δεν έχει λεφτά για να κάνει κάτι τέτοιο. Ο προϋπολογισμός του είναι λιγότερο από το ένα χιλιοστό όσων δαπανούν οι ΗΠΑ για τη δημόσια υγεία. Το λέω αυτό, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι ο ΠΟΥ έπρεπε ήδη να έχει παραγάγει ένα εμβόλιο για τον κορωναϊό. Όμως, δεν είναι αυτός ο ρόλος του Οργανισμού. Ούτε χρηματοδοτείται για κάτι τέτοιο. Ο ΠΟΥ έχει κάνει πολλά καλά. Είναι απαραίτητος. Και στο τέλος δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να τον ενισχύουν, προκαλώντας την απόλυση πάρα πολλών εργαζομένων, εν μέσω μιας κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε. Το πράγμα θα ξεθυμάνει -ή, τουλάχιστον, αυτό ελπίζω».
Ως προς το απρόβλεπτο του κορωναϊού και τις ανομοιογένειες που παρουσιάζουν η εξάπλωση και η έξαρσή του, ο Μπιλ Γκέιτς είναι της άποψης ότι «η γρίπη, για παράδειγμα, σκοτώνει 40.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κι όμως, θα εκπλαγείτε από το πόσα λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτή την ασθένεια. Δεν καταλαβαίνουμε καν γιατί είναι εποχική. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις επιδημίες, όσο πχ στον καρκίνο ή τις καρδιοπάθειες. Οι πιο πλούσιες χώρες δεν ασχολούνται με τις λοιμώδεις νόσους. Γι’ αυτό και το δικό μας Ίδρυμα επικεντρώνει το ενδιαφέρον και τις δωρεές σε εκείνα που σκοτώνουν τους περισσότερους ανθρώπους».
Ο ίδιος δημοσιογράφος, ο Έζρα Κλάιν, είχε πάρει συνέντευξη από τον Γκέιτς το 2015. Τον είχε ρωτήσει τότε «τι είναι αυτό που φοβάσαι περισσότερο για το μέλλον της ανθρωπότητας;» Και ο Μπιλ Γκέιτς είχε απαντήσει, από τότε, «μια φονική πανδημία, ένας ιός που θα χτυπήσει το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού».
Πριν από λίγες ημέρες, στη δεύτερη συνέντευξη, ο Κλάιν αντιστρέφει το ερώτημα: «Σε τι ελπίζεις σήμερα και για τα επόμενα 3-5 χρόνια;» Και ο Γκέιτς απαντά «ελπίζω ότι ο κορωνοϊός θα φέρει κοντά όλα τα κράτη του πλανήτη. Μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήσαμε νέους θεσμούς και καταφέραμε να αποφύγουμε έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι κάτι σπουδαίο, καθώς αποφύγαμε το πυρηνικό όλεθρο μέσω διαφόρων διεθνών οργανισμών -στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο ΠΟΥ».
»Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τον κορωνοϊό, όμως, είναι μια τραγωδία. Όποιο και εάν είναι το θετικό αποτέλεσμα της επιδημίας, δεν θα ισοσκελίσει τα προβλήματα που προκάλεσε. Μας λέει κάτι, παρόλ’ αυτά: Ότι η επιστήμη είναι κάτι πολύ σημαντικό -οπότε ας τη χρησιμοποιήσουμε για να αποφεύγουμε επιδημίες. Η απαγόρευση των ταξιδιών δεν είναι στόχος, δεν θέλουμε να ζήσουμε έτσι, είναι ένα βάναυσο μέτρο, έστω και στην προσωρινή εφαρμογή του. Εγώ πάντα πίστευα στην παγκόσμια αλληλεγγύη. Είμαι της άποψης ότι ο παραλληλισμός της σημερινής πανδημίας με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος.
»Στην περίπτωση του Β’ Π.Π. ξέρουμε ότι η Γερμανία και η Ιαπωνία, η καθεμία με το δικό της τρόπο, συνέβαλαν στο ξέσπασμα του πολέμου. Ήταν μια τραγωδία που δεν ξεκίνησε από κάποιον που έφαγε μια νυχτερίδα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα βλέπαμε με μισό μάτι τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες για πάντα. Και, όντως, συνέβησαν φοβερά πράγματα από εκδίκηση στη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, ο πατέρας μου είχε υπηρετήσει στη δύναμη κατοχής της Ιαπωνίας και μου έλεγε πάντα πόσο είχε εκπλαγεί από την ευγένεια και τα φιλικά αισθήματα που έδειχναν οι Ιάπωνες προς τους Αμερικανούς στρατιώτες. Οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ιαπωνία να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά την καταστροφή του πολέμου και παρόλο που επρόκειτο για εχθρούς. Και οι Ιάπωνες ορθοπόδησαν -κάτι που αποδεικνύει ότι η αίσθηση του κοινού συμφέροντος ήταν πολύ ισχυρή».
»Γι’ αυτό λέω ότι μετά τον Β’ Π.Π. οι άνθρωποι βρεθήκαμε ενώπιον μιας πολύ χειρότερης κατάστασης από τη σημερινή και παρόλ’ αυτά ιδρύσαμε παγκόσμιους οργανισμούς, υπήρξε ανάπτυξη και καινοτομία. Ελπίζω ότι έτσι θα γίνει για άλλη μία φορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου