Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ «ΠΤΩΣΗ» ΤΗΣ ΕΕ..

Με μια εξαιρετικής σημασίας πολιτική παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αμφισβητεί την νομική ισχύ του Eurogroup και όλες τις αποφάσεις που έχει λάβει τονίζοντας ότι δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς της ΕΕ, καθώς με βάση τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), είναι άτυπο και δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς της ΕΕ. 
(** ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.. ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ**)
Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος "Η Ευρωοομάδα είναι άτυπο, δηλαδή άνευ κρίσιμης θεσμικής σημασίας Forum των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που όλες οι αποφάσεις ως προς την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων και τις αντίστοιχες δρακόντειες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της, λαμβάνονται ύστερα από απόφαση της Ευρωομάδας.
Αυτό όμως δεν ενέχει νομική ισχύ. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων. 
Το Eurogroup είναι ένα απλό forum συζητήσεων, σε υπουργικό επίπεδο, των αντιπροσώπων των κρατών-μελών με νόμισμα το ευρώ και όχι όργανο που λαμβάνει αποφάσεις"! 
Το ερώτημα είναι τι θελει να πει με όλα αυτά και γιατί το λέεο τώρα και γιατί δεν είχε προχωρήσει ενωρίτερα στις-απόλυτα ορθές από νομικής και ηθικής άποψης αλλά πολιτικά αιρετικές για τα σημερινά δεδομένα της ΕΕ- συγκεκριμένες θέσεις.
Μήπως γιατί ετοιμάζεται κάτι πέρα και πάνω από ότι γνωρίζουμε; Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Π.Παυλόπουλος ορθώνει το ανάστημά του και διαφοροποιείται από την ΕΕ.
Αποκλείεται κατ'αρχήν να μην είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Να πούμε ότι είναι και σε γνώση του Κ.Καραμανλή, στην πολιτική ομάδα σκέψης του οποίου, ανήκει και ο ΠτΔ; Είναι βέβαιο.
Τι σημαίνει όταν ο ΠτΔ λέει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για τα Μνημόνια είναι άκυρες γιατί έχουν ληφθεί από το Eurogroup, το οποίο δεν έχει νομική ισχύ και αρμοδιότητα να λάβει τέτοια μέτρα; Τι ακριβώς ετοιμάζεται; Μένει να αποδειχθεί...
Να σημειώσουμε ότι χρησιμοποίησε και δύο ρητά στην ομιλία του μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ενωση που προβληματίζουν ακόμα περισσότερο: "O tempora, o mores" και "Sic transit gloria mundi" δηλαδή "Ω καιροί, ώ ήθη" και το "Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου", δηλαδή η προσωρινότητα των αποφάσεων της ΕΕ!
Να σημειωθεί οτι ο κ. Παυλοπουλος ανακηρύχθηκε  επίτιμος  διδάκτορας του πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Πορτογαλία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί νωρίτερα στις «δύο πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σχετικά με τις αιτήσεις ακύρωσης και τις αγωγές αποζημίωσης των Κυπρίων πολιτών που αφορούν την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, (οι οποίες) συνιστούν σημαντική «προστιθέμενη αξία» στις προεκτεθείσες διαπιστώσεις του ΔΕΕ. 
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  εξήγησε:
Α. Οσον αφορά το Μνημόνιο κατανόησης, που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ’ ονόματος του ΕΜΣ, το ΔΕΕ έκρινε ότι δεν αποτελεί πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή/και της ΕΚΤ.  Ενώ για τη Δήλωση της Ευρωομάδας, βεβαιώνοντας τον πληροφοριακό χαρακτήρα της, επισημαίνει ότι:
1. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων. 
2. Δεν προσβάλλεται ενώπιον των δικαιοδοτικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
3. Δεν αποδίδεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή/και στην ΕΚΤ, δοθέντος ότι ενεργούν εν προκειμένω ως απλοί εντολοδόχοι του ΕΜΣ.  Και τούτο διότι από κανένα στοιχείο δεν θα μπορούσε να συναχθεί ότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Ευρωομάδα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την ΕΚΤ, ούτε ότι ενεργεί ως εντολοδόχος των θεσμικών αυτών οργάνων. Συνεπώς, δεν χωρεί παραδεκτώς σχετική  αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΔΕΕ. 
4. Παράλληλα το ΔΕΕ, αναφερόμενο στην φύση και τις αρμοδιότητες της Ευρωομάδας, διευκρινίζει, προς άρση κάθε αμφιβολίας, ότι αυτή συνιστά άτυπη σύνοδο των Υπουργών των οικείων κρατών-μελών. Δηλαδή ένα forum συζητήσεων, σε υπουργικό επίπεδο, των αντιπροσώπων των κρατών-μελών με νόμισμα το ευρώ και όχι όργανο που λαμβάνει αποφάσεις! 
Β. Είναι ακριβώς αυτά τα σκεπτικά τα οποία αναδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες, εντός των οποίων κινείται το ΔΕΕ κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας του, η οποία οφείλει, δυστυχώς, να κινείται μεταξύ της αδήριτης πραγματικότητας –η οποία δημιουργείται από την "δυναμική" του παγκοσμιοποιημένου και άνευ δημοκρατικού νομιμοποιητικού ερείσματος και ελέγχου χρηματοπιστωτικού συστήματος- και της έλλειψης κανόνων που θωρακίζουν την Ευρωζώνη κατά την άσκηση των, σύμφυτων με τον προορισμό της, αρμοδιοτήτων της οι οποίες αφορούν ευθέως την συνοχή της. 
1. Με απλές λέξεις –οι οποίες φέρνουν στο φως έναν πρωτόγνωρο θεσμικό και, επέκεινα, δικαιοδοτικό «στρουθοκαμηλισμό»- η Ευρωοομάδα είναι άτυπο, δηλαδή άνευ κρίσιμης θεσμικής σημασίας, Forum των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που, για να πάρουμε ως παράδειγμα την τύχη της Ελλάδας στο πλαίσιο της μνημονιακής διαδικασίας, στην πραγματικότητα όλες οι αποφάσεις ως προς την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων και τις αντίστοιχες «δρακόντειες» κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της λαμβάνονται ύστερα από απόφαση της Ευρωομάδας!
2. Υπό τις ως άνω προϋποθέσεις η νομολογία του ΔΕΕ –και δίχως αυτό να σημαίνει την επίρριψη της αποκλειστικής ευθύνης σ’ αυτό αλλά στην έλλειψη αποτελεσματικών κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης εντός Ευρωζώνης, η οποία επιτείνει το «δημοκρατικό κενό» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της- οδηγείται, μοιραίως, στο συμπέρασμα ότι η Ευρωομάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός είδους «éminence grise»!  
Πράγμα που σημαίνει ότι, εντός της κλυδωνιζόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, πρέπει να σκύψουμε προσεκτικά πάνω στο νόημα δύο, συμπληρωματικών μεταξύ τους, λατινικών ρήσεων: "O tempora, o mores" και "Sic transit gloria mundi".
1. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων. 
TI EIΠΕ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Επί δραχμής μεγαλούργησε η Ελλάδα και δεν πρέπει να την δαιμονοποιούμε» είπε για δεύτερη φροά μετα τον Ιούνιο του 2015 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην χθεσινή παρέμβαση του ΠτΔ Π.Παυλόπουλου ο οποίος αμφισβητεί την νομική ισχύ του Eurogroup και όλες τις αποφάσεις που έχει λάβει τονίζοντας ότι δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς της ΕΕ, καθώς με βάση τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), είναι άτυπο και δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς της ΕΕ.
Λίγες ώρες αργότερα έρχεται  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης να υπενθυμίσει πόσο καλές ήταν οι εποχές με την δραχμή για την Ελλάδα, τυχαίο;
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου και νέες περικοπές στις συντάξεις, είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε». 

«Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» είπε ο κ. Ξυδάκης σε συνέντευξή του.
«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.

Παρόλα αυτά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη συζήτηση που ανοίγει σε άλλους λέγοντας ότι «αμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πείς εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Ο κ. Ξυδάκης επέκρινε το ΔΝΤ για τις θέσεις του λέγοντας ότι «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει το ΔΝΤ είναι για ηλίθιους. Ο χειρισμός της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εξόχως πολιτικός. Βούλιαξαν την Ελλάδα για να σώσουν έξι τράπεζες».

Για την προσωπική του στάση απέναντι στο Μνημόνιο είπε ότι «ψήφισα Μνημόνιο όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκβιασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό».

Κατέληξε, δε, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας ότι «μερικές φορές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή ο κυνισμός των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια. Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι' αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα».
Σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες πολλάκις ακούστηκαν φωνές απ'έξω για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Με τον τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά» το περιοδικό Politico επιχειρεί να κτυπήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφερόμενη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης πριν λίγες ημέρες.
Όμως η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση φαίνεται να έχει ανοίξει πάλι καθώς πυκνώνουν οι φωνές που αναφέρονται σε αυτό και μάλιστα πολύ πρόσφατα. 
«Το Eurogroup είναι ένα απλό forum συζητήσεων, σε υπουργικό επίπεδο, των αντιπροσώπων των κρατών-μελών με νόμισμα το ευρώ και όχι όργανο που λαμβάνει αποφάσεις» ειπε χθες ο ΠτΔ, αμφισβητώντας ευθέως την εγκυρότητα των αποφάσεων του Eurogroup για τα Μνημόνια, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να οδεύουμε σε ολική σύγκρουση με την «γερμανόφωνη ΕΕ με φυσική συνέπεια την έξοδο από την ευρωζώνη.
Το ερώτημα είναι τι ήθελε να πει με όλα αυτά και γιατί το λέεο τώρα και γιατί δεν είχε προχωρήσει ενωρίτερα στις-απόλυτα ορθές από νομικής και ηθικής άποψης αλλά πολιτικά αιρετικές για τα σημερινά δεδομένα της ΕΕ- συγκεκριμένες θέσεις.
Μήπως γιατί ετοιμάζεται κάτι πέρα και πάνω από ότι γνωρίζουμε; Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Π.Παυλόπουλος ορθώνει το ανάστημά του και διαφοροποιείται από την ΕΕ.
Αποκλείεται κατ'αρχήν να μην είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Να πούμε ότι είναι και σε γνώση του Κ.Καραμανλή, στην πολιτική ομάδα σκέψης του οποίου, ανήκει και ο ΠτΔ; Είναι βέβαιο.
Τι σημαίνει όταν ο ΠτΔ λέει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για τα Μνημόνια είναι άκυρες γιατί έχουν ληφθεί από το Eurogroup, το οποίο δεν έχει νομική ισχύ και αρμοδιότητα να λάβει τέτοια μέτρα; Τι ακριβώς ετοιμάζεται;
Λίγες μέρες μετά την πρόβλεψη για επιστροφή στη δραχμή μέχρι το καλοκαίρι  από την βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Capital Economics ήρθε και ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Paul Mason να δηλώσει με tweet που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ότι «η γερμανική ελίτ είναι έτοιμη για να επιβάλλει το Grexit τον Ιούλιο»
Όλα αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο περοδικό PRONEWS που κυκλοφόρησε αυτή με τον Ελεύθερο Τύπο το βασικό άρθρο είχε τίτλο «Ευρώ ή...γράμματα;»
Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα; Το ευρώ είναι ένα ημιτελές νόμισμα. Έπειτα από 15 χρόνια εφαρμογής και χρήσης του δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί που υποστήριζαν ότι η πολιτική ενοποίηση πρέπει να προηγηθεί της νομισματικής είχαν απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να υπάρξει πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη, όπου η Ιστορία αποδεικνύεται πάντα ισχυρότερη από τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντα. Και η Ιστορία στην Ευρώπη έχει γραφτεί με πολύ αίμα
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανοίγει πάλι η κουβέντα για το Grexit. Επειδή είναι ένα νόμισμα το οποίο η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου