Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΣΟΚ! Η Coca Cola απαιτεί να απαγορευθεί το μποϊκοτάζ,,, ώρα να πονέσουν…στην τσέπη


Παίζουν επανειλημένως προπαγανδιστικές διαφημίσεις της,οτι μένει στην πατρίδα μας,την στιγμή που κλείνει το ενα μετά το άλλο τα εργοστασία της αφήνοντας συμπατριώτες μας στην ανεργία,συνεχίζουμε το μπουκοτάζ ακάθεκτοι.

Ύπουλη μεθόδευση: Η πανελλαδική εκστρατεία των απεργών της Coca Cola Θεσσαλονίκης και η έκκλησή τους στο καταναλωτικό κοινό να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Coca Cola έχουν δημιουργήσει αμηχανία και πανικό στους σχεδιαστές της πολιτικής της εταιρίας.

Η αμηχανία και η ανημποριά της Coca Cola 3 Ε να αντιμετωπίσει το διογκούμενο κύμα του «μποϊκοτάζ» οδήγησε και στην κατάθεση στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών αίτησης «με σωρευμένο αίτημα έκδοσης προσωρινής διάταξης» με την οποία η διεύθυνση της πολυεθνικής ζητάει, ούτε λίγο, ούτε πολύ τη διακοπή όλων των δραστηριοτήτων των απεργών για ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Η υπόθεση συζητείται αύριο (εννοεί οτι συζητήθηκε στις 27 Ιουνίου αλλά πήρε αναβολή) στο μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας: στην πραγματικότητα ένας δικαστής καλείται να εκδώσει προσωρινή απόφαση με την οποία ουσιαστικά θα λογοκρίνονται οι απεργοί και θα τους απαγορευτεί να καλούν τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ μετά από απαίτηση της πολυεθνικής εταιρίας– πέραν της επιλογής της συγκεκριμένης διαδικασίας από την πλευρά της Coca Cola, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το δικόγραφο κατατέθηκε την Τρίτη 24 Ιουνίου, επιδόθηκε από δικαστικό κλητήρα την Τετάρτη 25Ιουνίου στους «κατηγορούμενους» και θα συζητηθεί την Παρασκευή 27 Ιουνίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (οι κατηγορούμενοι είναι όλοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης). Είναι αξιοπρόσεκτη η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η ελληνική δικαιοσύνη στο αίτημα της Coca Cola: οι απεργοί μέσα σε δύο ημέρες καλούνται να συγκεντρώσουν το υλικό που θα απαντάει στις αιτιάσεις της πολυεθνικής που εμπεριέχονται σε ένα κείμενο πάνω από πενήντα σελίδες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Coca Cola αιτείται τη διακοπή κάθε δραστηριότητας των εργαζομένων για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, ενώ δεν έχει καταθέσει ακόμη ασφαλιστικά μέτρα: όλα δείχνουν ότι κάποιοι μάλλον φαντάζονται πως μπορούν να εμπλέξουν την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη σε ένα είδος «νομικού πραξικοπήματος».

Αναμένουμε την αυριανή απόφαση του δικαστή με μεγάλο ενδιαφέρον: εδώ επιχειρείται να υποσκαφθούν βασικά συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών με φθηνά δικολαβίστικα επιχειρήματα και ύπουλες μεθοδεύσεις.

Η σιωπή: Δεν έχω κουραστεί να αναφέρω από τους πρώτους μήνες της οκτάμηνης απεργίας στην Coca Cola ότι αποσιωπάται συστηματικά από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο αγώνας των εργαζομένων, και αυτό γίνεται σε αντίθεση με κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία και ενάντια στην βασική αρχή λειτουργίας μιας δημοκρατίας, της «αρχής της δημοσιότητας».

Οι απεργοί στις συνεχείς επαφές που είχαν με εργαζόμενους στα ΜΜΕ λάμβαναν πάντοτε ως απάντηση ότι γίνεται λογοκρισία από τους προϊσταμένους τους: η Coca Cola μέσω των διαφημίσεων (μόνο;) έχει επιβάλλει σιωπή σε έναν αγώνα που έχει διαρκώς αξία είδησης – και αυτή τη σιωπή επιθυμεί να την επιβάλλει τώρα και με δικαστική απόφαση για να μη μάθει η ελληνική κοινωνία τίποτε για τις απαράδεκτες πρακτικές της.

Επισήμανα σε αρκετά άρθρα μου τον ευτελισμό κάθε έννοιας ανοικτής δημοσιότητας σε σχέση με την ειδησεογραφία που αφορά τον αγώνα των απεργών της Coca Cola. Με καθυστέρηση μηνών αντέδρασε ένα συνδικαλιστικό δημοσιογραφικό όργανο: έστω και αργά φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης – πρόκειται για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το ζήτημα του «αποκλεισμού» των εργαζομένων της Coca Cola από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ: Το κείμενο της ΠΟΕΣΥ (είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης), με ημερομηνία έκδοσης την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014, αναφέρει τα εξής: «Οι εργαζόμενοι της Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που ανακοινώθηκαν οι απολύσεις σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση κλείνει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες και κυρίως στην Βουλγαρία.

Από τότε έχουν ξεκινήσει μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Κόκα Κόλα 3 Ε, ζητώντας με αυτό τον τρόπο τη συμπαράσταση των εργαζομένων. Πολλά εργατικά κέντρα και η ΓΣΕΕ στηρίζουν τον αγώνα τους με τη συλλογή υπογραφών στην καμπάνια «έλα στη θέση τους’.

Παρά τον εννεάμηνο αγώνα τους οι απεργοί της Κόκα Κόλα αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Ακόμα και η πανευρωπαϊκή μέρα κατά της Κόκα Κόλα, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή συνδικάτων από όλη την Ευρώπη στις 5 Μαΐου, δεν βρήκε δημοσιότητα στην Ελλάδα.

Η ΠΟΕΣΥ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της σ ΄ αυτόν τον αγώνα και ζητά από τους συναδέλφους σε όλα τα ΜΜΕ να τον προβάλλουν όσο μπορούν. Καλεί, επίσης στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να συνυπογράψουν στην καμπάνια που βρίσκεται στο site www.elastithesitous.gr“.

Παρατήρηση: Η φράση-κλειδί για να κατανοήσουμε το μέγεθος του πλήγματος που υπέστη το δημοκρατικό μας πολίτευμα από τις ύπουλες πρακτικές της αμερικανικής πολυεθνικής είναι η έκκληση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσιογράφων προς τους συναδέλφους τους να προβάλλουν τον αγώνα των απεργών: «Η ΠΟΕΣΥ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της σ΄ αυτό τον αγώνα και ζητά από τους συναδέλφους σε όλα τα ΜΜΕ να τον προβάλλουν όσο μπορούν» – μια αρχή της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος περιορίζεται μόνο στην καλή θέληση και προσπάθεια των δημοσιογράφων, οι οποίοι καλούνται να δράσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον με κίνδυνο ακόμη και να χάσουν τη δουλειά τους.

Οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους «όσο μπορούν»: αλλά δικαιοδοσία στην απόκρυψη ειδήσεων δεν έχει κανείς σε μια δημοκρατία – η Coca Cola φαίνεται ότι επιφυλάσσει για τον «εαυτό» της αυτό το δικαίωμα που βρίσκεται υπεράνω ακόμη και του ελληνικού συντάγματος.

Η κατάσταση: Μελέτησα το κείμενο της «αίτησης» της Coca Cola που υπερβαίνει τις πενήντα σελίδες: είναι ένα μνημείο αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και προσπάθειας χειραγώγησης του δικαστικού συστήματος – θα επανέλθω με άλλο άρθρο σε διάφορες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του κειμένου της πολυεθνικής, που αποκαλύπτουν τον αντικοινωνικό, κυνικό και ανήθικο χαρακτήρα της γενικότερης πρακτικής της.

Σημειώνω ότι σε είκοσι περίπου μέρες θα εκδικαστεί η προσφυγή των εργαζομένων για τη νομιμότητα ή όχι των απολύσεων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης: αυτή τη στιγμή επέλεξε η Coca Cola να χειραγωγήσει με μεθοδεύσεις τη δικαιοσύνη της πατρίδας μας και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους με οικονομικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης – αυτές οι απειλές της είναι όμως πρωτίστως απειλές εναντίον της δημοκρατίας. Και δεν πρέπει να παραμείνουν αναπάντητες!

Το μποϊκοτάζ: Από το κείμενο της «αίτησης» της Coca Cola προκύπτει ένα σημαντικό στοιχείο: το μποϊκοτάζ έχει μεγάλη επιτυχία σε τέτοιο βαθμό που οι συντάκτες του κειμένου μιλούν, χωρίς την στοιχειώδη αιδώ, για «εκβιασμό της εταιρείας μας να ανοίξει πάλι το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης» – και «εκβιαστές» κατά την Coca Cola οι εργαζόμενοι που ζητούν να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο!

Υπάρχουν και διάφορα κωμικοτραγικά στο κείμενο: η Coca Cola ζητάει ακόμη και να αποσυρθούν τα μπλουζάκια που φορούν οι απεργοί και γράφουν «μποϊκοτάζ μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο» – κατά τους δικηγόρους της Coca Cola οι εργαζόμενοι δεν έχουν «κανένα δικαίωμα… να αξιώσουν την επαναλειτουργία του «εργοστασίου» μας στην Θεσσαλονίκη» και αυτό αποτελεί «ανεπίτρεπτη αυτοδικία», «αφού με το «έτσι θέλω» ζητούν να ξανανοίξει το «εργοστάσιό» μας στη Θεσσαλονίκη και με το «έτσι θέλω» μποϊκοτάρουν πανελλαδικά πλέον τα προϊόντα μας, καταλύοντας κάθε έννοια ΔΙΚΑΙΟΥ».Τα συνθήματα στα μπλουζάκια των απεργών κατάλυσαν κάθε έννοια δικαίου ή η συστηματική παρέμβαση της Coca Cola στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μη μάθει το καταναλωτικό κοινό τι πραγματικά συμβαίνει;
Υ.Γ.: Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι το κείμενο της «αίτησης» υπογράφουν δύο δικηγόροι υπεράνω πάσης υποψίας και με «κοινωνική κουλτούρα»: ο ένας είναι συλλέκτης έργων τέχνης και ο άλλος μέλος του Ιδρύματος Μαραγκουδάκη και «σχετικός» με τα ανθρώπινα δικαιώματα: η Coca Cola επιζητεί την έξωθεν καλή μαρτυρία και εμπλέκει (διαπλέκει ακούσια;) πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας – το σύστημα Coca Cola έχει τις «άκρες» του και προσπαθεί διαρκώς να δημιουργεί νέες.
-293 εκατομύρια ήταν τα κέρδη τους το 2013

-Να μην φοράνε μπλουζάκια οι απεργοί που λένε για μποϋκοτάζ, απαιτούν δικαστικά.

-250.000 € ζητάνε από τους απεργούς, θα εκδικαστεί τον Οκτώβρη.

-Πίεσαν τα ΜΜΕ να μη μιλήσουν για την παγκόσμια μέρα εναντίον τους, την 5η Μαίου.

- www.elastithesitous.gr. Εδώ είναι η σελίδα της ΓΣΕΕ που υποστηρίζει το μποϋκοτάζ, αλλά δεν μιλάει γι αυτό.

- 16 χιλιάδες πολίτες έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά το κείμενο των απεργών.Η συγκεκριμένη παλιοεταιρεία, που έφτασε να χρηματοδοτεί ακόμη και χούντες στη Λατινική Αμερική, ενώ στηρίζει έμπρακτα το καθεστώς του Ισραήλ, διαφεντεύεται στα Βαλκάνια από την οικογένεια Δαυίδ, που τους χαρίστηκε από τον άκληρο πριν δεκαετίες Λεβέντη.

Οι πρακτικές της είναι απλά τραγικές, απολύσεις, μανατζάρισμα της αγοράς, σπρώξιμο των πλέον απίθανων αναψυκτικών με όλη τους τη χημεία παντού, δικαστικές διώξεις, καβατζάρισμα ολόκληρων διαδρόμων ραφιών στα super market, με κάθε τρόπο αποκλεισμό ανταγωνιστών από την αγορά και κυρίως με ακριβές πωλήσεις. Το πλέον αντιπροσωπευτικό προϊόν τους η Coca Cola, πωλείται 1,30€ το λίτρο όταν μικρή ανταγωνιστική εταιρεία στην Ορεστιάδα πουλάει ακριβώς το ίδιο 0,46 €.

Πίσω από τα αναψυκτικά, μια σειρά εταιρειών που η “οικογένεια” αγόρασε για να κλείσει, όπως η αρτοβιομηχανία Κατσέλης, ή εταιρείες που φουντάρισαν επειδή δεν τις χρειάζονταν άλλο, όπως τη Frigoglass. Χωμενοι βαθιά στην αγορά χρήματος, με συμμετοχές σε ένα σωρό άσχετες άλλες εταιρείες, βρέθηκαν να κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό της Eurobank, τόσο που ξέχασαν να βάλουν λεφτά και τα πληρώσαμε όλοι εμείς με τα πακέτα διάσωσης.Πίσω από τις επιχειρήσεις τους και τη χλιδή τους είναι αρκετές εκατοντάδες απολυμένοι που δεν βρίσκουν δουλειά πλέον.

Μην τους αγοράζετε, πονέστε τους στην τσέπη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου