Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Το "Βόγιατζερ 1" ταξιδεύει στον διαστρικό χώρο

Νέα στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ 1» της NASA και έστειλε στη Γη, επιβεβαιώνουν ότι όντως ταξιδεύει πλέον στον διαστρικό χώρο, έχοντας αφήσει πίσω του τη λεγόμενη ηλιόσφαιρα, τη «φούσκα» φορτισμένων σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που περιβάλλει τον Ήλιο.
Ο διαστρικός χώρος αρχίζει εκεί που τελειώνει η ηλιόσφαιρα. Κανένα άλλο ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν έχει φθάσει τόσο μακριά, όσο το «Βόγιατζερ 1».
Η αρχική ανακοίνωση των επιστημόνων ότι το σκάφος είχε δραπετεύσει από την επικράτεια του Ήλιου, είχε γίνει πέρσι. Όταν ο Ήλιος στέλνει την καυτή ανάσα του έως τις εσχατιές της επικράτειάς του, αυτό το τσουνάμι σωματιδίων χρειάζεται περίπου ένα έτος για να φθάσει στο «Βόγιατζερ» και να καταγραφεί από τα όργανά της διαστημοσυσκευής. Συνεπώς εκτιμάται ότι το σκάφος για πρώτη φορά εισήλθε στον διαστρικό χώρο, ένα έτος νωρίτερα, το 2012.
Τώρα, μια νέα έκρηξη στεμματικής μάζας από το άστρο μας, που συνέβη το 2013 και έγινε αισθητή από τα όργανα του «Βόγιατζερ» φέτος την άνοιξη, επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν νέες μετρήσεις και να επιβεβαιώσουν ότι το σκάφος κινείται πια στον διαστρικό χώρο, στο κενό του διαστήματος ανάμεσα στα άστρα.
Όμως το «Βόγιατζερ 1» ουσιαστικά κινείται ακόμη στη γειτονιά του Ήλιου (και κατά μία έννοια εντός του ηλιακού μας συστήματος), αφού δεν έχει διασχίσει το Νέφος του Όορτ, την αχανή περιοχή γύρω από το ηλιακό μας σύστημα, που φιλοξενεί εκατομμύρια κομήτες και άλλα παγωμένα σώματα. Παραμένει άγνωστο πόσο ακριβώς από τη Γη απέχει το Νέφος του Όορτ, αν και οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι το σκάφος θα χρειαστεί 14.000 έως 28.000 χρόνια για να το διασχίσει.
Το «Βόγιατζερ 1» εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1977, με διαφορά περίπου δύο εβδομάδων από το 'δίδυμό' του σκάφος «Βόγιατζερ 2», το οποίο ακολούθησε άλλη πορεία και αναμένεται να βγει και αυτό εκτός του ηλιακού μας συστήματος σε λίγα χρόνια. Οι δύο διαστημοσυσκευές ελέγχονται από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου