Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Η εμπειρία του τρίτου ματιού.

το Τρίτο Μάτι είναι σαν μια πόρτα που σε συνδέει με την ύπαρξη. Όποτε νιώθω ανοιχτός, όταν συνδέομαι με εσένα, με άλλους ανθρώπους, με την φύση ή με τον εαυτό μου, ως επί το πλείστον το νιώθω στην καρδιά μου σαν μια ήσυχη, επεκτεινόμενη ευημερία και άλλες φορές σαν φως που ακτινοβολεί. 

  υπάρχουν διαφορετικά στάδια; Αυτό που βιώνεις είναι πολύτιμο αλλά δεν είναι η εμπειρία του ματιού. Το τρίτο μάτι είναι λίγο ανώτερο από την εμπειρία σου. Ο τρόπος με τον οποίο οι μυστικιστές στην Ανατολή έχουν κατηγοριοποιήσει την εξέλιξη της συνείδησης είναι σε επτά κέντρα . Οι εμπειρίες σου ανήκουν στο 4ο κέντρο, της καρδιάς. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα επειδή είναι ακριβώς στην μέση. Τρία κέντρα είναι πριν και αλλά τρία μετά. 

Γι αυτό η αγάπη είναι μια εμπειρία ισορροπίας. Η περιγραφή σου είναι «όποτε νιώθω ανοιχτός, να συνδέομαι με εσένα, με τους άλλους ανθρώπους, με την φύση ή με τον εαυτό μου ως επί το πλείστον το νιώθω στην καρδιά μου σαν μια ήσυχη επεκτεινόμενη ευημερία και άλλες φορές σαν φως που ακτινοβολεί. Είναι το ίδιο είδος εμπειρίας για το οποίο μιλούσες;» Μιλούσα για το Τρίτο μάτι που είναι πάνω από την καρδιά. Υπάρχουν τρία κέντρα που είναι πάνω από την καρδιά. Το ένα είναι ο λαιμός, που είναι το κέντρο της δημιουργικότητας, το άλλο είναι ανάμεσα στα φρύδια σου ακριβώς στη μέση και λέγεται το Τρίτο Μάτι. Όπως έχεις δυο μάτια για να γνωρίσεις τον έξω κόσμο… Το τρίτο μάτι είναι απλώς μια μεταφορά αλλά η εμπειρία είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να δεις τον εαυτό σου. Το τελευταίο κέντρο είναι η sahasrara, το έβδομο και είναι στην κορυφή του κεφαλιού. Καθώς η συνείδηση κινείται προς τα πάνω πρώτα γνωρίζεις τον εαυτό σου και στο δεύτερο βήμα γνωρίζεις το σύμπαν. Γνωρίζεις το όλον και τον εαυτό σου ως μέρος του. Με μια παλιότερη ονομασία, το έβδομο λέγεται «να γνωρίσεις τον θεό» το έκτο «να γνωρίσεις τον εαυτό σου» το πέμπτο «να είσαι δημιουργικός» και το τέταρτο «να είσαι αγαπητός, να μοιράζεσαι και να γνωρίσεις τους άλλους». 

Με το τέταρτο, το ταξίδι σου γίνεται βέβαιο. Είναι εγγυημένο πως θα φτάσεις το έβδομο. Πριν το τέταρτο υπάρχει μια πιθανότητα να παραστρατήσεις. Το πρώτο είναι το κέντρο του σeξ, που είναι για την αναπαραγωγή- έτσι ώστε να συνεχιστεί η ζωή. Η σeξουαλική ενέργεια μπορεί να κινηθεί προς τα πάνω και είναι σπουδαία εμπειρία. Για πρώτη φορά βρίσκεις τον εαυτό σου αυτάρκη. Η σeξουαλική επαφή πάντα χρειάζεται το επόμενο. Το δεύτερο κέντρο είναι της ικανοποίησης, της αυτάρκειας. Είσαι αρκετός για τον εαυτό σου. Στο τρίτο κέντρο ξεκινάς να εξερευνείς- Ποιος είσαι; Ποια είναι αυτή η επαρκής οντότητα; Όλα αυτά τα κέντρα είναι σημαντικά… Την στιγμή που θα βρεις ποιος είσαι, το τέταρτο κέντρο ανοίγει και βρίσκεις την αγάπη. Πριν το τέταρτο, το ταξίδι έχει ξεκινήσει αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να μην μπορέσεις να το ολοκληρώσεις. Μπορείς να παραστρατήσεις. Για παράδειγμα, με το να βρεις τον εαυτό σου αυτάρκη και ευχαριστημένο μπορείς να παραμείνεις εκεί. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο πια. Μπορεί να μην αναρωτηθείς καν «Ποιος είμαι;» η επάρκεια είναι τόση πολλή που όλες οι ερωτήσεις εξαφανίζονται. Ένας δάσκαλος χρειάζεται αυτές τις στιγμές έτσι ώστε να μην καταλαγιάσεις κάπου στη μέση χωρίς να φτάσεις τον στόχο σου. Και υπάρχουν όμορφα σημεία που μπορείς να σταματήσεις…

 Νιώθεις ικανοποιημένος, γιατί να συνεχίσεις; αλλά ό ο δάσκαλος σου γκρινιάζει και θέλει να μάθεις ποιος είσαι. Μπορεί να νιώθεις ικανοποιημένος αλλά τουλάχιστον να ξέρεις ποιος είσαι. Τη στιγμή που ξέρεις ποιος είσαι, μια καινούργια πόρτα ανοίγει επειδή γνωρίζεις την ζωή, την αγάπη, τη χαρά. Μπορείς να μείνεις εκεί. Είναι τόσα πολλά, δεν χρειάζεται να προχωρήσεις παρακάτω. Αλλά ο δάσκαλος σε παροτρύνει «πήγαινε στο τέταρτο! αν δεν βρεις την αγνότερη ενέργεια αγάπης, δε θα γνωρίσεις το μεγαλείο της ύπαρξης». Μετά το τέταρτο δεν μπορείς να παραστρατήσεις. Μόλις γνωρίσεις το μεγαλείο της ύπαρξης, η δημιουργικότητα εμφανίζεται από μονή της. Έχεις γνωρίσει την ομορφιά και θέλεις να την δημιουργήσεις. Θέλεις να γίνεις δημιουργός. Μια τεράστια λαχτάρα για δημιουργία εμφανίζεται. Όταν νιώθεις αγάπη πάντα αισθάνεσαι την δημιουργικότητα να έρχεται μαζί της σαν σκιά. Ο άνθρωπος της δημιουργικότητας δεν μπορεί απλώς να ψάξει έξω. 

Υπάρχει τόση ομορφιά μέσα. Αλλά γνωρίζει ότι όπως υπάρχει ένας άπειρος ουρανός έξω, για να ισορροπήσει πρέπει να υπάρχει το ίδιο άπειρο και μέσα. Αν κάποιος δάσκαλος είναι διαθέσιμος αυτό είναι καλό. Αν δεν είναι αυτές οι εμπειρίες θα σε οδηγήσουν μπροστά. «Μόλις το τρίτο μάτι σου ανοίξει και δεις τον εαυτό σου, όλη η έκταση της συνείδησης που έχεις φτάνει πολύ κοντά στον ναό του Θεού. Απλώς βρίσκεσαι στα βήματα. Μπορείς να δεις την πόρτα και δεν μπορείς να αντισταθείς από το να μπεις μέσα στον ναό και να δεις τι είναι εκεί. Εκεί βρίσκεις την παγκόσμια συνείδηση, την διαφώτιση, την ολοκληρωτική απελευθέρωση. Εκεί βρίσκεις την αιωνιότητα.» Οπότε, αυτά είναι τα επτά κέντρα- δημιουργημένα αυθαίρετα τμήματα, έτσι ώστε ο ζητών να μπορεί να κινηθεί από το ένα στο άλλο με συστηματικό τρόπο. Αλλιώς,

 υπάρχει η πιθανότητα αν δουλεύεις μόνος σου, να μπερδευτείς. Πρακτικά πριν το τέταρτο κέντρο υπάρχουν κίνδυνοι αλλά ακόμα και μετά από αυτό… Υπήρξαν πολλοί ποιητές που έζησαν στο πέμπτο κέντρο της δημιουργικότητας και δεν προχώρησαν ποτέ- πολλοί ζωγράφοι, χορευτές, τραγουδιστές που δημιούργησαν σπουδαία τέχνη αλλά δεν προχώρησαν ποτέ στο τρίτο μάτι. Και υπάρχουν μυστικιστές που παρέμειναν στο τρίτο μάτι, γνωρίζοντας την εσωτερική ομορφιά τους. Είναι τόσο εκπληρωμένη που πίστεψαν ότι έφτασαν στον προορισμό τους. Κάποιος χρειάζεται να σου πει πως υπάρχει κάτι παραπάνω. Αλλιώς εν αγνοία σου, αυτό που θα κάνεις είναι σχεδόν απρόβλεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου