Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Μυστική συνάντηση επιστημόνων για την δημιουργία συνθετικού ανθρώπινου γονιδιώματος.


Περίπου 150 επιστήμονες, δικηγόροι και επιχειρηματίες συναντήθηκαν με μυστικότητα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός εντελώς συνθετικού ανθρώπινου γονιδιώματος.

Αυτό σημαίνει ότι χημικά, επιστήμονες θα αναδημιουργήσουν τα γενετικά υλικά που φυσικά περνούν από τους γονείς στα παιδιά.

Παρόλο που αυτό μπορεί να σημαίνει, σημαντικές προόδους για τη βιολογική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες πάνω στην ηθική της ιδέας και ότι κάτι τόσο σημαντικό, δεν θα πρέπει να συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Η "μυστική" συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Harvard Medical School στη Βοστόνη, την Τρίτη, όπως η εφημερίδα New York Times αναφέρει, και δεν επετράπη στους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή να γράψουν στο twitter γι 'αυτή.

Το πρόγραμμα ονομάζεται HGP-Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells και στοχεύει στη «σύνθεση ενός πλήρους ανθρώπινου γονιδιώματος σε μία κυτταρική σειρά, μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών.»

Στους διοργανωτές περιλαμβάνονται ο George Church, καθηγητής γενετικής στο Harvard Medical School, ο Jef Boeke, διευθυντής του Ινστιτούτου Συστημάτων Γενετικής στο ιατρικό κέντρο NYU Langone, ο Andrew Hessel, ένας «φουτουριστής» στην ομάδα έρευνας βιο / νανο στο Autodesk, και η Nancy J. Kelley.

Σε μια συνέντευξη στη NYT, ο Church εξήγησε ότι το έργο, το οποίο δεν έχει ακόμη χρηματοδοτηθεί, έχει ως κύριο στόχο να βελτιώσει την ικανότητα σύνθεσης μακρών σκελών του DNA, για χρήση σε ζώα, φυτά και μικρόβια.

Οι επιστήμονες αξιόπιστα πλέον μπορούν να χειριστούν το DNA σε κύτταρα για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ινσουλίνης για το διαβήτη.

Συνθέτοντας ολόκληρο το γονιδίωμα. αυτό θα επέτρεπε πολύ πιο σημαντικές αλλαγές.

Όμως, σε ορισμένες πτυχές του προγράμματος ήδη ασκούνται σφοδρές κριτικές.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Cosmos, ο Drew Endy, αναπληρωτής καθηγητής Εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και η Laurie Zoloth, καθηγήτρια της ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, εξηγούν ότι η σύνθεση του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι μια  «τεράστια ηθική κίνηση».

Εάν δημιουργήθηκε το συνθετικό γονιδίωμα, θα δοκιμαστεί στο εργαστήριο με την εμφύτευση του σε ένα ανθρώπινο κύτταρο στη θέση του υπάρχοντος.

Ενώ αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα συνθετικό ανθρώπινο ον, σε εκείνο το σημείο, οι ερευνητές θέτουν το ερώτημα, τι θα μπορούσε να γίνει εάν οι επιστήμονες ήταν ικανοί να αλλάξουν το ανθρώπινο γονιδίωμα.

«Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να συνθέτουν ένα τροποποιημένο ανθρώπινο γονιδίωμα που να είναι ανθεκτικό σε όλους τους φυσικούς ιούς;» 

«Κατά πάσαν πιθανότητα θα μπορούσαν, για καθαρά ωφέλιμους σκοπούς, αλλά τι θα συνέβαινε αν άλλοι στη συνέχεια προσπαθούσαν να συνθέσουν τροποποιημένους ιούς; Θα μπορούσε τότε να αρχίσει μια κούρσα των εξοπλισμών γενετικής μηχανικής;»

Και, τι θα συνέβαινε αν ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες αλλαγές γίνονταν, από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί;

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν επίσης το παράδειγμα ότι θα μπορούσαν στη συνέχεια οι επιστήμονες να συνθέτουν το γονιδίωμα συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως του Αϊνστάιν, και να αποφασίζουν πόσα γονιδιώματα θα κατασκευάσουν ποιος θα τα παραγγέλνει και  ποιος θα τα παίρνει και θα τα χρησιμοποιεί ανάλογα.

Καθώς η σύνθεση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα έχει τεράστιες συνέπειες για την επιστήμη, η συζήτηση, υποστηρίζουν οι ερευνητές, θα πρέπει να είναι «πλουραλιστική, δημόσια και διαβουλευτική».

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι υποστηρικτές της ιδέας αυτής, παρουσιάζουν μια πρόκληση για τους επιστήμονες, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση, και μειωθεί το κόστος της εκτύπωσης του DNA.

Επί του παρόντος, θα κόστιζε 90 εκατομμύρια $ για την κατασκευή του ανθρώπινου γονιδιώματος, το οποίο αποτελείται από τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων.
Με τη σωστή ζήτηση, λένε αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις $ 100.000.

Όμως, σύμφωνα με τους Endy και  Zoloth, το ανθρώπινο γονιδίωμα μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος «οδηγός ζήτησης», και υποστηρίζουν ότι οι ερευνητές θα πρέπει να εργάζονται για να συνθέσουν πιο άμεσα χρήσιμα γονιδιώματα.

Μαζί με αυτό, προτείνουν, ότι θα ήταν απαραίτητο να περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλών από ένα διαφορετικό σύνολο προοπτικών, από δικηγόρους και τις ρυθμιστικές αρχές, θεολόγους, φιλοσόφους και ειδικών σε θέματα ηθικής.


«Η δημιουργία νέας ανθρώπινης ζωής είναι μια από τις τελευταίες διαδικασίες που σχετίζονται με τον άνθρωπο και που δεν έχει ακόμη βιομηχανικοποιηθεί ή πλήρως εμπορευματοποιηθεί».

«Παραμένει μια πράξη πίστης, χαράς και ελπίδα. Οι συζητήσεις όμως για την σύνθεση πρώτη φορά ενός ανθρώπινου γονιδίώματος δεν πρέπει να γίνονται σε κλειστούς και μυστικούς χώρους », είπαν οι Endy και  Zoloth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου