Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Και επειδή ο Νεοέλληνας έχει την τάση να πιστεύει ότι όλα αυτά δεν τον αφορούν ιδού, τι περιεμένει την Ελλάδα

ΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΩΣ "ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ" ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ Η Νέα Τάξη Πραγμάτων ιδρύεται με την ΤΤΙΡ: Καταλύονται εργασιακά δικαιώματα, προσωπικά δεδομένα, διατροφική ασφάλεια, και...η Δημοκρατία
Στα παρασκήνια της παγκόσμιας εξουσίας εξυφαίνεται εν απόλυτη μυστικότητα και έλλειψη διαφάνειας η περιβόητη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η οποία επί της ουσίας θα ενώσει τις ΗΠΑ με την ΕΕ ως ενιαίο οικονομικό χώρο δημιουργώντας την μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά του πλανήτη, όπου θα επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.
 
Πρόκειται για μια συμφωνία, οι όροι της οποίας συζητούνται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ σε πλήρη μυστικότητα εδώ και δύο χρόνια ενώ η Wikileaks προσφέρει αμοιβή 100.000 ευρώ σε όποιον αποκαλύψει το κείμενο της συμφωνίας. Βέβαια τα χρήματα φαίνονται λίγα για κάποιον που θα θέσει την ύπαρξή του σε κίνδυνο φανερώνοντας κάτι τέτοιο πριν την ώρα που οι επικυρίαρχοι του πλανήτη επιθυμούν να γίνει.
 
Σημειώνεται ότι ήδη έχει υπογραφεί η ΤΡΡ, συμφωνία η οποία αφορά χώρες από τη μεριά του Ειρηνικού και την εμπορική τους σχέση με τις ΗΠΑ. Έτσι φαίνεται πως οι ΗΠΑ θέλουν να δέσουν οικονομικά τις χώρες που βρίσκονται απέναντι από την Ανατολική και την Δυτική Ακτή τους πριν Ρωσία-Κίνα ισχυροποιηθούν τόσο ώστε να καταστούν πιο "ελκυστικοί" εταίροι.
 
Η TTIP αφορά 850 εκατ. κατοίκους, στους οποίους αντιστοιχεί το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι το σύνολο των κατοίκων σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ εάν υπολογίσουμε ότι οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο περιοχών ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ γίεται κατανοητό ότι πρόκειται για "big business".
 
Eν ολίγοις η TTIP προβλέπει την εξομοίωση πολιτικών της ΕΕ με αυτές των ΗΠΑ δηλαδή θα είναι άρρηκτα δεμένες η μία με την άλλη, και προφανώς η Ουάσιγκτον θα είναι το "αφεντικό" ίσως και αυτό να εξηγεί το γιατί η Γερμανία δέχθηκε απανωτά οικονομικά χτυπήματα προερχόμενα από το αμερικανικό έδαφοος όπως συνέβη στην περίπτωση της VW.
 
 Ένας βασικός τομέας, στον οποίο, η ΤΤΙΡ θα έχει ισχύ είναι αυτός των δημοσίων υπηρεσιών. 
 
Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αναλάβουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό κ.λπ. χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό στηριζόμενο στην αρχή ότι προσφέρει υπηρεσίες φθηνότερες από το κράτος,και θα έχει το δικαίωμα να αναλάβει την υπηρεσία μόνο και μόνο γι'αυτό το λόγο.
 
Η συμφωνία θα επιχειρήσει να συμβάλλει στην εξάλειψη "περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων", τα οποία είναι ένας εύσχημος τρόπος για να αποκρυβεί ο πραγματικός στόχος της 
TTIP που είναι η απορρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αποτελούν "εμπόδιο" στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, δηλαδή σε απλά ελληνικά πρόκειται για τις κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών όπως τα εργασιακά δικαιώματα,τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις,τους κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (ιδιαίτερα σημαντικό αφού οι ΗΠΑ θέλουν να γεμίσουν τον πλανήτη με μεταλλαγμένα), προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο (αυτό στην ουσία είναι η κατάργηση της ατομικής ελευθερίας) κ.ά
 
Πέραν όμως από την εισβολή στους δημόσιους τομείς, οι αμερικανικές πολυεθνικές θέλουν να εισβάλουν και στον ιδιωτικό τομέα εξοντώνοντας όλους του τοπικούς προμηθευτές και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν κάποιες μικρές δημόσιες συμβάσεις π.χ με τους δήμους, για την σίτιση των σχολείων. Εν ολίγοις οι τοπικές οικονομίες και συνεπώς οι εθνικές θα καταρρακωθούν, και στο τέλος θα εξαερωθούν προς χάρην της αμερικανικής οικονομίας.
 
Αυτό που προκαλεί περισσότερο στην ΤΤΙΡ είναι η ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement),όπου τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών,των κυβερνήσεων και των τοπικών κοινωνιών, αφύ οι εταιρείες μονομερώς δύνανται να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο!
 
Πρόκειται για κατάλυση της Δημοκρατίας σε κάθε της μορφή και η έυλογη απορία είναι ποιοι είναι αυτοί οι Ευρωπαίοι που το αποδέχτηκαν.
 
Μήπως γι'αυτό η Κομισιόν επιθυμεί τον αποκλεισμό του μόνου εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου από τις μελλοντικές αποφάσεις για ευρώ και ΟΝΕ για να μην έχει κανέναν λόγο ο Ευρωπαίος πολίτη σε αυτά που του έρχονται δίχως να μπορεί να τα ελέγξει;
 
Ποιος μπορεί να εγγηθεί ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν είναι απλά άνρθωποι των Αμερικανών που έχουν σπουδάσει στα αμερικανικά πανεπιστήμια και έχουν εκπαιδευθεί να σκέφτονται "αμερικανικά" αδιαφορώντας παντελώς για το δικό τους ευρωπαϊκό "σπίτι";
 
Σε άρθρο του την Άνοιξη στην Αυγή, ο Θανάσης Πετράκος,πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε σχετικά:
 
"Η συμφωνία TTIP θεωρείται ο δούρειος ίππος για την εισαγωγή στην Ευρώπη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κρεάτων με ορμόνες κ.λπ.
Η ρήτρα θα επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να μηνύουν ακόμη και χώρες σε διαιτητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν μέτρα που θεωρούν προστατευτικά. Ο κίνδυνος είναι πολυεθνικές υποστηριζόμενες από στρατούς δικηγόρων να μπορούν να εκφοβίζουν ολόκληρα κράτη, Περιφέρειες, Κοινότητες, για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα.
 
Η εφαρμογή της TTIP αποτελεί κίνδυνο για τους φυσικούς πόρους και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν με κατάργηση οι κανόνες αειφορείας για τις ΑΠΕ, αφού αποτελούν εμπόδιο για την επέκταση των αγροκαυσίμων που προωθούν οι Αμερικανοί παραγωγοί.
 
Η TTIP προβλέπει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Πρέπει να τονιστεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κυρώσει τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας".
 
Όλα καλά αν γινόντουσαν στο φως ώστε και οι πολίτες να αναλάμβαναν τις ευθύνες τους, όμως στην διαπραγμάτευση που έλβαε χώρα στα τέλη Απριλίου έγινε με κλειστές για τους δημοσιογράφους πόρτες και δεν εκδόθηκε κανένα επίσημο ανακοινωθέν!
 
Έχουμε ήδη Παγκόσμια Δικτατορία που δεν ενημερώνει για τίποτα και δεν ελέγχεται από πουθενά;
 
Η ΕΕ μέχι τώρα είχε την αρχή της "προφύλαξης" και θεωρούσε ότι αν ένα προϊόν απειλούσε την διατροφική ασφάλεια των πολιτών ή αν υπήρχαν αμφιβολίες τότε μπορεί να απαγορευθεί. Αυτή η αρχή οι αμερικανικές πολυεθνικές μεταλλαγμένων (όπως Μοsanto, Sygenda κλπ) θέλουν να καταργηθεί καθώς θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να αποδειχθεί με απόλυτες αποδείξεις ότι το προϊόν είναι επιβλαβές για την υγεία πριν αποσυρθεί από την αγορά, δηλαδή να πεθάνουν πρώτα από ασθένειες και παρενέργειες χιλιάδες άνθρωποι και...βλέπουμε.
 
Αυτό λέγεται ότι είναι το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας.Όταν αυτός ο όρος καταστεί εφικτός τότε μια αμερικανική εταιρεία τροφίμων που δεν πληρεί τους κανόνες ασφαλείας θα μπορεί να κινηθεί νομικά κατά της χώρας που τολμάει να τους θεσπίζει και θα απαιτεί αποζημίωση.
 
Φέτος στις 25 Μαΐου, η Ε.Ε. απέσυρε νόμους προστασίας από τα Φυτοπροστατευτικά εξαιτίας της Διατλαντικής σχέσης Εμπορίου (TTIP) με τις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη ήττα στον αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών που είναι έρμαια του αμερικανικού κέρδους.
 
Έτσι για να επιτευχθεί η συμφωνία πάση θυσία οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν να γεμίσουν το πιάτο μας με φυτοφάρμακα
 
Η Σουηδία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν εκκινήσει νομικές διαδικασίες έναντιον της Κομισιόν με σκοπό την γρήγορη νομοθέτηση αυστηρών προτύπων ασφαλείας κατά των φυτοφαρμάκων.
 
Αυτό που παραμένει ανεξήγητο είναι γιατί η ΕΕ υποχωρεί μπροστά στους Αμερικανούς και επιτρέπει κπτωση των ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας τροφίμων.
 
Με τις τους πιέζει η Ουάσιγκτον με κάποιος είδος παγκόσμιου πολέμου; Ή μήπως οι λαθρομεταναστευτικές-προσφυγικές ροές και η ύπαρξη "πυρήνων εν υπνώσει" τζιχαντιστών στην Ευρώπη παίζουν κάποιο ρόλο αποτελεσματικής πίεσης;
 
Και επειδή ο Νεοέλληνας έχει την τάση να πιστεύει ότι όλα αυτά δεν τον αφορούν ιδού, τι περιεμένει την Ελλάδα όπως...
 
 
"Η απόλυτη επικράτηση των πολυεθνικών έναντι των μικρότερων παραγωγών, δημιουργεί ενστάσεις που κρίνονται ως λογικές και απολύτως δικαιολογημένες. Λογικές είναι και οι ανησυχίες που συνδέονται με το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων, τα οποία όπως είπαμε, δεν επιτρέπονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (προστατευόμενα).
Σύμφωνα με  άρθρο της Deutsche Welle, στα «προστατευμένα προϊόντα» περιλαμβάνεται η φέτα και άλλα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και διάφοροι οίνοι. Τον Μάιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον αμερικανό ομόλογό του Τομ Βίλσακ, για να θέσει το ζήτημα των ΠΟΠ. Την ίδια στιγμή όμως ο Βίλσακ δέχεται πιέσεις από την Ουάσιγκτον. 55 γερουσιαστές του ζήτησαν πρόσφατα, σε κοινή επιστολή, να καταργηθούν οι «περιορισμοί» σε ονομασίες τυριών, περιλαμβανομένης της φέτας.
 
Ένα μέρος του Ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει συνειδητοποιήσει την αλλαγή που θα φέρει στη ζωή μας η υπογραφή της ΤΤΙΡ. Κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, έχει υπάρξει διαδικτυακό κάλεσμα για συλλογή υπογραφών για την παύση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ, οι οποίες και κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, έχει κατατεθεί και πάντα υπάρχει το αίτημα για δημοψήφισμα σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ε.Ε., καθώς οι υπογραφές έχουν υπερκαλύψει το ένα εκατομμύριο. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να έρθει για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο. Το τελευταίο, ωστόσο δεν έχει νομοπαρασκευαστική δικαιοδοσία. Η ΤΤΙΡ πρέπει να έρθει ξεχωριστά σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια. Έχοντας παρακολουθήσει την άκρα μυστικότητα που συνοδεύει τη συμφωνία και το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας κάτω από το οποίο λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, τί μας κάνει να πιστεύουμε πως έχουμε τη δύναμη να αποφύγουμε τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται;"
 
Tο πλήρες κείμενο της έκθεσης για την TTIP βρίσκεται εδώ
 
Υπάρχει εκτενές άρθρο του βρετανικού Independent στο οποίο αναφέρονται "οι έξι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να φοβόμαστε την ΤΤΙΡ"
 
1 Το ΕΣΥ 
 
Οι δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα το NHS, είναι στο στόχαστρο. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι να ανοίξουν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υδάτων για τις αμερικανικές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν εκτός ΤΤΙΡ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Huffington Post, ο Υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Livingston παραδέχθηκε ότι το ζήτημα για το NHS (ΕΣΥ) ήταν ακόμα πάνω στο τραπέζι!
 
2 Τρόφιμα και περιβαλλοντική ασφάλεια
 
Η ΤΤΙΡ θα επιδιώξει να φέρει σύγκλιση στα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον με εκείνα των ΗΠΑ.
 
Οι κανονισμοί των ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο αυστηροί, με το 70 τοις εκατό όλων των μεταποιημένων τροφίμων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ να περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
 
Αντίθετα, η ΕΕ δεν τα επιτρέπει σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολύ χαλαρότερους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Χρησιμοποιούν επίσης τις ορμόνες ανάπτυξης στον τομέα του βοείου κρέατος, οι οποίες περιορίζονται στην Ευρώπη, λόγω του καρκίνου που προκαλούνο. Οι αγρότες των ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει αρθούν οι περιορισμοί αυτοί κατ 'επανάληψη στο παρελθόν, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πιθανό ότι θα χρησιμοποιήσουν την ΤΤΙΡ για να το κάνουν ξανά.
 
Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον, όπου οι κανονισμοί REACH της ΕΕ είναι πολύ πιο σκληροί σε δυνητικά τοξικές ουσίες. Στην Ευρώπη, μια εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι μια ουσία είναι ασφαλής πριν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στις ΗΠΑ, συμβαίνει το αντίθετο: κάθε ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλής. Για παράδειγμα, η ΕΕ απαγορεύει επί του παρόντος 1.200 ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά, οι ΗΠΑ μόλις 12!
 
3 Τραπεζικοί Κανονισμοί
 
Εδώ λειτουργεί αντίστροφα: Το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την επήρεια του παντοδύναμου City του Λονδίνου, θεωρείται ότι επιδιώκει να δημιουργήσει χαλάρωση των αμερικανικών τραπεζικών κανονισμών.
 
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Αμερικής είναι πιο σκληροί από τους βρετανικούς. Είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά την οικονομική κρίση, για να περιορίσουν άμεσα τις εξουσίες των τραπεζιτών και να αποφευχθεί μια παρόμοια κρίση στο μέλλον.Με την ΤΤΙΡ, υπάρχει ο φόβος,ότι θα άρει τους περιορισμούς αυτούς, παραδίδοντας όλες τις πρότερες εξουσίες πίσω στους τραπεζίτες.
 
4 Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
 
Θυμηθείτε την ACTA.
 
Απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 μετά από μια τεράστια δημόσια αντίδραση ενάντια σε αυτό που δικαίως θεωρείται ως μια επίθεση στην ιδιωτική ζωή των ατόμων για τα οποία θα απαιτούνταν από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν online την δραστηριότητα των ανθρώπων.
 
Η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να επαναφέρει κεντρικά στοιχεία της ACTA, αποδεικνύοντας ότι αν η δημοκρατική προσέγγιση δεν λειτουργεί, υπάρχει πάντα η πίσω πόρτα.
 
5 Θέσεις εργασίας
 
Η ΕΕ έχει παραδεχθεί ότι ΤΤΙΡ θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα ανεργία καθώς θέσεις εργασίας θα στραφούν προς τις ΗΠΑ, όπου τα πρότυπα εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι λιγότερο προστατευμένα. 
 
Παραδείγματα από άλλες παρόμοιες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν την υπόθεση για την απώλεια θέσεων εργασίας. Η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικό προκάλεσε την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σε διάστημα 12 ετών, αντί των εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον που είχαν υποσχεθεί.
 
6 δημοκρατία
 
Η μεγαλύτερη απειλή της ΤΤΙΡ στην κοινωνία είναι εγγενής επίθεσή της στη δημοκρατία. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι η εισαγωγή της επίλυσης διαφορών (ISDS), ανάμεσα σε κράτη και επενδυτές. η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις εάν οι πολιτικές αυτών των κυβερνήσεων προκαλέσουν απώλεια κερδών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι μη εκλεγμένες πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να υπαγορεύουν τις πολιτικές των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.
 
Η ISDS είναι ήδη σε ισχύ και σε άλλες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σε αδικίες όπως στη Γερμανία, όπου η σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall μηνύει την γερμανική κυβέρνηση για δισεκατομμύρια δολάρια κατά της απόφασή της για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
 
Εδώ βλέπουμε ότι μια πολιτική για τη δημόσια υγεία που θα τεθεί σε εφαρμογή από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση απειλείται από ένα ενεργειακό κολοσσό λόγω της ενδεχόμενης απώλειας κέρδους. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυνικά αντιδημοκρατικό!
 
Όπως γίνεται κατανοητό η ΤΤΙΡ δεν είναι μια απλή συμφωνία, είναι η δημιουργία του Μεγάλου Αδελφού του Τ.Όργουελ, είναι η επίσημη σύσταση της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
 
Στο δυστοπικό μέλλον της Μarvel Comics του 2099 τον πλανήτη τον κυριαρχούσαν 2-3 παγκόσμιες εταιρείες, και όλοι οι πόλεμοι γίνονταν λόγω των μεταξύ τους συγκρούσεων. Οδεύουμε προς ένα corporate future. Τελικά οι ταινίες δυστοπικής μελλοντολογίας επαληθεύονται στη χειρότερη εκδοχή του

ΤΤΙΡ: Το υπερμνημόνιο των δύο ηπείρων

Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί. Πρόκειται για την Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή μας.
Περίπου 750 μέρες απεργίας μετρούν σήμερα οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Coca Cola, η οποία έκλεισε την γραμμή παραγωγής στη Βόρειο Ελλάδα, μεταφέροντας το εργοστάσιο στην Βουλγαρία. Η εταιρία υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα την ανάγκασε σε αυτή την κίνηση αφού σημείωσε ζημίες. Στο κοντινό μέλλον όμως η Coca Cola εκτός από το να φύγει και να αφήσει άνεργους εκατοντάδες συμπολίτες μας μπορεί να πάρει μαζί και κάποια αποζημίωση από το ελληνικό κράτος επειδή... έπεσε έξω. Τουλάχιστον αυτό λέει η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή όχι όσο θα έπρεπε- και ως ΤΤΙΡ.

Τον περασμένο μήνα κινητοποιήσεις ενάντια στην ΤΤΙΡ έλαβαν χώρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή ειδικά στο Βερολίνο να φτάνει τις 250.000 κόσμου. Τί είναι όμως η εν λόγω συμφωνία και σε τί αφορά;

Πρόκειται για μια συμφωνία, οι όροι της οποίας συζητούνται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ σε πλήρη μυστικότητα και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η Wikileaks προσφέρει «έπαθλο» 100.000 ευρώ σε όποιον αποκαλύψει το κείμενο της συμφωνίας. Ύστερα και από την υπογραφή της ΤΡΡ, συμφωνία η οποία αφορά χώρες κυρίως από τη μεριά του Ειρηνικού και την εμπορική τους σχέση με τις ΗΠΑ, σειρά αναμένεται να έχει η ΤΤΙΡ.

Δημόσιες Υπηρεσίες


Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων θα μπορούσε να πει κανείς ότι αφορά στα πάντα. Βασικός στόχος της ΤΤΙΡ είναι η εξομοίωση πολιτικών της ΕΕ με αυτές των ΗΠΑ. Ένας βασικός τομέας, στον οποίο, η ΤΤΙΡ θα έχει ισχύ είναι αυτός των δημοσίων υπηρεσιών. Σύμφωνα με ευρωπαίους αναλυτές, σκοπός είναι η παρέμβαση αμερικανικών πολυεθνικών σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και το νερό στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, αν μία ιδιωτική πολυεθνική εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες υγείας φθηνότερες από το κράτος, θα έχει το δικαίωμα να αναλάβει την υπηρεσία. Σε διαβουλεύσεις ανάμεσα σε θεσμούς που έχουν γίνει έως τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαβεβαιώσει πως οι δημόσιες υπηρεσίες, θα μείνουν εκτός ιδιωτικοποίησης.

Εκτός από την απελευθέρωση των δημόσιων υπηρεσιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν το TTIP για να ανοίξουν τις δημόσιες συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί πλέον να εφαρμόζει πολιτικές προμηθειών οι οποίες της επέτρεπαν να υπηρετεί σημαντικούς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να εξαλείψει τις δημοφιλείς διατάξεις «Buy America» (Αγοράζω αμερικανικά) στις οποίες καταφεύγουν πολλές πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να βάλει στο στόχαστρο προγράμματα προμηθειών της ΕΕ, όπως τα προγράμματα προμήθειας τροφίμων τοπικής παραγωγής που προωθούνται στα σχολεία και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Για μια ακόμη φορά, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι υπερεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες εκτοπίζουν τους τοπικούς προμηθευτές και τους αποσπούν τις συμβάσεις.
 

Τρόφιμα και περιβάλλον


Ένας επιπλέον τομέας που θα συμπεριλαμβάνεται στην ΤΤΙΡ είναι αυτός των τροφίμων και του περιβάλλοντος (είναι ένα από τα σημεία που διέρρευσαν τον Ιούλιο του 2014). Σκοπός της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης είναι να φέρουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα πιο κοντά σε αυτά των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, 70% των προϊόντων που πωλούνται στα σουπερ μαρκετς των ΗΠΑ είναι γενετικώς τροποποιημένα. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο και με βάση οδηγίες της ΕΕ, τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα απαγορεύονται. Γνωστή επίσης είναι η χορήγηση ορμονών σε βόειο κρέας στις ΗΠΑ, το οποίο συνδέεται με νέα κρούσματα καρκίνου στη χώρα. Με την εφαρμογή της ΤΤΙΡ, το αμερικανικό κρέας θα φτάνει πιο εύκολα στην ευρωπαϊκή αγορά και θα πωλείται, χωρίς κανένα περιορισμό.

Μεγάλη διαφοροποίηση παρατηρείται στην χρήση εντομοκτόνων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι ΗΠΑ έχουν πιο χαλαρή νομοθεσία στην χρήση εντομοκτόνων. Γενικότερα, στις ΗΠΑ επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε φάρμακο μέχρι να αποδειχθεί βλαβερό, ενώ στην ΕΕ ελέγχεται πρώτα κι αν δημιουργεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα, αποσύρεται. Όπως μας ενημερώνει το Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοπροστατευτικά (Pesticides Action Network), δύο μεγάλα lobbying groups, η CropLife  και η ECPA που εκπροσωπούν εταιρείες φυτοφαρμάκων επιθυμούν να επηρεάσουν τους κανονισμούς μέσω της ΤΤΙΡ πάνω σε τρία ζητήματα:
  • Xρήση της ατραζίνης στην ΕΕ, όπου και έχει απαγορευτεί
  • επανεισαγωγή νεονικοτινοειδών στην ευρωπαϊκή φυτική παραγωγή, που μέχρι τώρα απαγορεύεται
  • χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας  για τα όρια καταλοίπων των φυτοφαρμάκων
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων που είχε απαγορεύσει ο ΠΟΕ στους αμερικανούς αγρότες με τους τελευταίους να ευελπιστούν να τα επαναφέρουν μέσω της ΤΤΙΡ.

Τραπεζικό σύστημα


Η Βρετανία και το πανίσχυρο City του Λονδίνου προσπαθεί να αποβάλει τους περιορισμούς που επιβάλλονται από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Στις ΗΠΑ, το δίκαιο που διέπει το τραπεζικό σύστημα είναι πιο σκληρό από το ευρωπαϊκό κι εφαρμόστηκε ως θωράκιση απέναντι στην κρίση και σε επερχόμενες κρίσεις για να ανασταλεί η δύναμη των τραπεζών. Με την ΤΤΙΡ προσβλέπεται να αρθούν αυτοί οι κανονισμοί και να επιστρέψει η ισχύς στο τραπεζικό σύστημα.

Προστασία της ιδιωτικής ζωής


Στον τομέα των προσωπικών δεδομένων, πολλοί ίσως θυμούνται την ACTA, τη συμφωνία που απορρίφθηκε με τεράστια πλειοψηφία από το ευρωκοινοβούλιο το 2012, μετά από μια ισχυρότατη δημόσια αντίσταση. Η συμφωνία είχε θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των χρηστών. Σήμερα, υπάρχουν φόβοι ότι η TTIP θα επαναφέρει κεντρικά σημεία της ACTA, όπως πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και περιορισμός πρόσβασης του κοινού σε κλινικές δοκιμές πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.
 

Εργασιακές Συνθήκες-Εργασιακά δικαιώματα


Με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν οι εργασιακές συνθήκες και τα εργασιακά δικαιώματα. Η ΕΕ έχει παραδεχθεί πως με την εφαρμογή της ΤΤΙΡ, οι εργασιακές συνθήκες θα κινηθούν προς το μοντέλο των ΗΠΑ όπου τα εργασιακά δικαιώματα είναι σαφώς πιο περιορισμένα. Αυτό, υπολογίζεται πως θα αυξήσει το ποσοστό της ανεργίας, παρά μια μελέτη του Κέντρου Έρευνας για την οικονομική πολιτική –για λογαριασμό της Κομισιόν- που αναφέρει πως η συμφωνία θα φέρει 119 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στην Ε.Ε και 95 στις ΗΠΑ. Εξάλλου, είναι γνωστά τα αποτελέσματα μιας άλλης πολυμερούς συμφωνίας, της NAFTA ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό που έχει οδηγήσει στην απώλεια 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας τα τελευταία 12 χρόνια.

Αήθης επίθεση στη δημοκρατία – Investor-State Dispute Settlement


Εκτός από την προσπάθεια απαρίθμησης των τομέων που επιθυμούν οι ιθύνοντες να συμπεριλάβουν στην ΤΤΙΡ, το βασικό πλήγμα θα το δεχτεί η ίδια η δημοκρατία. Στην ουσία μιλάμε για μια παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση των πολυεθνικών πάνω από οποιαδήποτε πολιτική εξουσία. Οτιδήποτε αποτελεί εμπόδιο στην κερδοφορία των πολυεθνικών θα πάψει να υφίσταται. Αρωγός σε αυτήν την δράση είναι το ISDS (Investor-State Dispute Settlement), δηλαδή ο Μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών μεταξύ κράτους και επενδυτή. Στην ουσία, πρόκειται για ένα δικαστήριο που υπερέχει των διεθνών, ευρωπαϊκών κι εθνικών και θα διέπεται από ένα δίκαιο, το οποίο ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί και θα αφορά στην επίλυση διαφορών ανάμεσα σε κράτος κι επενδυτή με την πλάστιγγα να γέρνει σαφώς υπέρ του επενδυτή. Για παράδειγμα, η σουηδική εταιρεία Vattenfall μήνυσε το γερμανικό κράτος ύστερα από απώλεια κερδών της από την παύση φωτοβολταικών συστημάτων από τη γερμανική κυβέρνηση με αποτέλεσμα η τελευταία να υποχρεούται να αποδώσει αποζημίωση στην σουηδική εταιρεία ενέργειας. Υπάρχουν άλλες 500 παρόμοιες περιπτώσεις που θα χρειαστούν διευθέτηση εις βάρος των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ISDS έχει βρει πλήθος επικριτών και γι’ αυτόν τον λόγο ανακοινώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου πως πρόκειται να αλλάξει η ονομασία του, αλλά όχι και η ουσία.  Στις 8 Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν  την εισήγηση του ευρωκοινοβουλίου στην Κομισιόν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την TTIP, με 436 ψήφους υπέρ, 241 κατά και 32 αποχές. Η ψηφοφορία έφερε στο φως  διαφωνίες μέσα στα κόμματα. Πράσινοι και Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν κατά, με αυτούς, όμως, ενώθηκαν και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και των Σοσιαλδημοκρατών. Σε ο,τι αφορά τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, οι γερμανοί και αυστριακοί σοσιαλδημοκράτες είναι αντίθετοι, και δεν είναι τυχαίο πως το ένα τρίτο των σοσιαλδημοκρατών το καταψήφισε.
 

Ενστάσεις από τα συμβαλλόμενα μέρη


Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο ηπείρους γίνονται κάτω από πλήρη μυστικότητα. Την ΕΕ εκπροσωπεί ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. Ωστόσο, εθνικές ενστάσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας, υπάρχουν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το Φόρουμ Δίκαιου Εμπορίου, μία οργάνωση με έδρα το Βερολίνο που εκπροσωπεί δίκτυα εμπορίας και διανομής σε όλη τη Γερμανία, υποστηρίζει ότι οι μικροί παραγωγοί στις αναπτυσσόμενες χώρες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις διαπραγματεύσεις Ευρώπης- ΗΠΑ με στόχο μία κοινή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που θα καταργεί τους εμπορικούς δασμούς για τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα στην Ευρώπη και αντιστρόφως. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα καταργηθούν και τα όποια προνόμια παραχωρούσε μέχρι σήμερα η Ευρώπη στις αναπτυσσόμενες χώρες για να διευκολύνει τις εξαγωγές τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ενστάσεις και από τη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση, χάρη στην αρχή της «πολιτιστικής εξαίρεσης», με την οποία πάντα προστάτευε την κινηματογραφική της βιομηχανία από τον εξωτερικό ανταγωνισμό, ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2013 ότι κατόρθωσε να εξαιρέσει τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες από την εντολή διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την TTIP, παρά την αντίθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της ιδίας της Επιτροπής. Σε μια έντονη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γαλλία απειλούσε ότι θα εμποδίσει με βέτο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το TTIP, εάν δεν γινόταν δεκτή η αρχή της πολιτιστικής εξαίρεσης. Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα προωθήσει επιθετικά τη δική της βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεόρασης προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Ενοχλημένη από την αποτυχία της να εξασφαλίσει πλήρη εντολή για όλους τους κλάδους υπηρεσιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι δεν υπάρχει στην TTIP εξαίρεση για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, και ότι ενδέχεται να προσπαθήσει να τις επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μεταγενέστερο στάδιο.
 

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα (;)


Η απόλυτη επικράτηση των πολυεθνικών έναντι των μικρότερων παραγωγών, δημιουργεί ενστάσεις που κρίνονται ως λογικές και απολύτως δικαιολογημένες. Λογικές είναι και οι ανησυχίες που συνδέονται με το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων, τα οποία όπως είπαμε, δεν επιτρέπονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (προστατευόμενα).
Σύμφωνα με  άρθρο της Deutsche Welle, στα "προστατευμένα προϊόντα" περιλαμβάνεται η φέτα και άλλα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και διάφοροι οίνοι. Τον Μάιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον αμερικανό ομόλογό του Τομ Βίλσακ, για να θέσει το ζήτημα των ΠΟΠ. Την ίδια στιγμή όμως ο Βίλσακ δέχεται πιέσεις από την Ουάσιγκτον. 55 γερουσιαστές του ζήτησαν πρόσφατα, σε κοινή επιστολή, να καταργηθούν οι "περιορισμοί" σε ονομασίες τυριών, περιλαμβανομένης της φέτας.

Ένα μέρος του Ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει συνειδητοποιήσει την αλλαγή που θα φέρει στη ζωή μας η υπογραφή της ΤΤΙΡ. Κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, έχει υπάρξει διαδικτυακό κάλεσμα για συλλογή υπογραφών για την παύση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ, οι οποίες και κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, έχει κατατεθεί και πάντα υπάρχει το αίτημα για δημοψήφισμα σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ε.Ε., καθώς οι υπογραφές έχουν υπερκαλύψει το ένα εκατομμύριο. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να έρθει για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο. Το τελευταίο, ωστόσο δεν έχει νομοπαρασκευαστική δικαιοδοσία. Η ΤΤΙΡ πρέπει να έρθει ξεχωριστά σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια. Έχοντας παρακολουθήσει την άκρα μυστικότητα που συνοδεύει τη συμφωνία και το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας κάτω από το οποίο λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, τί μας κάνει να πιστεύουμε πως έχουμε τη δύναμη να αποφύγουμε τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου