Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Το παλαιότερο πήλινο κομμάτι με «Γραμμική» γραφή των αρχαίων Θρακών βρέθηκε στην νότια Βουλγαρία.


Ένα πήλινο κομμάτι με εικονόγραμματα που χρονολογείται από την αρχή της 5ης χιλιετίας π.Χ. που βρέθηκε στην νότια Βουλγαρία, ενδέχεται να είναι το πρωτότυπο της γραμμικής γραφής, και είναι το παλαιότερο πήλινο κομμάτι με γραφή, στην Ευρώπη, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
Το δισκίο έχει μήκος επτά εκατοστά και πλάτος 8 εκατοστά με πάχος 1,3 εκατοστά και διαιρείται σε πέντε τομείς, σύμφωνα με τους Βούλγαρους ειδικούς.
 
Κάθε ένα από αυτά τα πεδία με τη σειρά του, έχει δύο διαχωρισμένα μέρη με τις αντίστοιχες οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές συμβόλων.
«Αυτό το εικονόγραμμα έχει περίπου δέκα σημεία σε πέντε ομάδες, που μας κάνουν να σκεφθούμε ότι όλη η ιδέα είναι κωδικοποιημένη σε κάθε ένα από τους τομείς» είπε ο αρχαιολόγος Νικολάι Οβτσάροφ στους δημοσιογράφους.
Το δισκίο είναι κυκλικό και ειδικοί επιστήμονες το βλέπουν ως σύμβολο λατρείας του ήλιου και τα πολλά σχέδια και τρίγωνα αντιπροσωπεύουν τη μητέρα θεά και τη γονιμότητα.
diskio1
Ωστόσο, το πιο εκπληκτικό είναι, κατά την άποψη του αρχαιολόγου, ότι η ανθρώπινη φιγούρα με απλωμένο βραχίονα μπορεί να εικονίζει ανθρώπινη θυσία.
Αυτό υποδηλώνει ότι το δισκίο χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές και τα εικονογράμματα είναι οδηγίες για τους ιερείς στην τήρηση ορισμένων τελετουργιών.
Οι αρχαιολόγοι παραδέχονται, επίσης, ότι το εικονόγραμμα μπορεί να είναι το πρωτότυπο της Μινωικής Γραμμικής Α, που θεωρείται μέχρι σήμερα η αρχαιότερη γραφή στην Ευρώπη.
Το κομμάτι αυτό το δώρισε πρόσφατα ένας επιχειρηματίας στον αρχαιολόγο, που το είχε κρυμμένο μυστικό στην ιδιωτική συλλογή του επί 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου