Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η Αρμενία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων.

  • Έρση Βατού – Αποστολή στο Ερεβάν
  • Έρχεται σήμερα προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας διακομματικό νομοσχέδιο το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων από την οθωμανική Τουρκία. 
  • Μιλώντας αποκλειστικά στο pontos-news.gr, ο αντιπρόεδρος Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ που έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο, ο άνθρωπος που προώθησε το σχέδιο νόμου, μας αποκάλυψε ότι η πολυαναμενόμενη κατάθεσή του «κλείδωσε» για τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και η έγκρισή του διά ψηφοφορίας θα γίνει την επομένη.

Κρατώντας στα χέρια του το νομοσχέδιο, μας παραχώρησε συνέντευξη στο γραφείο του, στη Βουλή της Αρμενίας, την Παρασκευή. Γνωρίζοντας το πολιτικό υπόβαθρο αυτών των ημερών στα αρμενοτουρκικά, η συζήτηση άρχισε από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις,  λίγο πριν από τις τελετές μνήμης για την αρμενική Γενοκτονία και ενώ ο Ερντογάν προκαλεί με τη συμπεριφορά του είτε ορίζοντας για πρώτη φορά την ίδια ημέρα (24 Απριλίου) τους εορτασμούς για την εκστρατεία της Καλλίπολης είτε αξιώνοντας... τεκμήρια γενοκτονίας. Όμως ο Έντ. Σαρμαζάνοφ και το κόμμα του, αλλά και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν είχαν καμία αναστολή στην προώθηση του νομοσχεδίου.
Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από την κατάθεση του νομοσχεδίου;
Ένα είναι το κίνητρο: Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ακόμα και σε ημέρες δημοκρατίας, όπως αυτές που ζούμε, άπαξ και η ανθρωπότητα δεν καταδικάζει τις γενοκτονίες, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να επαναληφθούν αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν. Εμείς, ως λαός που έχουμε επιζήσει μιας γενοκτονίας, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι είναι γενοκτονία. Από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταδικαστούν όλες οι γενοκτονίες.
Ο αγώνας μας προς αυτήν την κατεύθυνση δεν ήταν αγώνας μιας ημέρας. Το νομοσχέδιο το δουλεύουμε 4-5 χρόνια τώρα. Έχουμε μιλήσει με Έλληνες και Ασσυρίους εδώ στην Αρμενία, έχουμε συζητήσει και συνεργαστεί με ιστορικούς και τουρκολόγους, ζητήσαμε την άποψη ειδικών του εξωτερικού. Ό,τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι τεκμηριωμένο.
Καταδίκη της γενοκτονίας Ελλήνων και Ασσυρίων θέλουν και οι πολίτες της Αρμενίας, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι γενοκτονία δεν έχει γίνει μόνο σε βάρος μας.
Τι περιλαμβάνει;
Δείτε εδώ [σ.σ.: μας δείχνει] στοιχεία από επιστήμονες, π.χ. τον Τανέρ Ακσάμ και άλλους, αλλά και οθωμανικές πηγές.
Ξεκινά από την ιστορία, τι έγινε δηλαδή, το χάρτη της Γενοκτονίας κτλ. Επίσης κάνει αναφορά στις αποφάσεις της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, που το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αλλά και σε αντίστοιχη απόφαση της σουηδικής Βουλής του 2010.  Περιλαμβάνει ακόμα την απόφαση των Νεοτούρκων του 1911 στη Θεσσαλονίκη, για την εξόντωση των μη τουρκικών μειονοτήτων, αλλά και τηλεγραφήματα του Ταλαάτ πασά προς τον επικεφαλής [σ.σ.: βαλή] της Σμύρνης για να εκδιωχτούν οι Έλληνες κ.ά. Αναφερόμαστε επίσης σε δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις της εποχής.
Το ν/σ καταλήγει με τα λόγια ότι μεταξύ 1915-1923 πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες σφαγιάστηκαν και εκδιώχτηκαν από τα εδάφη τους.
Πώς κινηθήκατε προκειμένου να καταρτιστεί το νομοσχέδιο;
Συνεργαστήκαμε με τη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ποντίων, με τις ηγεσίες τους από την Αυστραλία μέχρι τη Ρωσία – μάλιστα χθες μίλησα με τον Ιβάν Σαββίδη, που είναι φίλος μου.
Έχω πολύ καλούς φίλους και στην Ελλάδα. Συζητήσαμε το θέμα με τον Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος ήταν πρόεδρος στη Βουλή όταν είχε περάσει το νομοσχέδιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Θέλω να τονίσω ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν καταρτίστηκε μόνο γιατί το θέλει η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Είναι αυτό που θέλουν και οι πολίτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι Γενοκτονία δεν έχει γίνει μόνο σε εμάς τους Αρμενίους, αλλά και στους Πόντιους και τους άλλους Έλληνες. Τώρα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την αρμενική Γενοκτονία δεν μπορούμε να μην το αναγνωρίσουμε.


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας μιλά στην απεσταλμένη του pontos-news.gr, Έρση Βατού.
Ένας νόμος που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων ήταν και προσωπική υπόθεση;
Όλοι στην Αρμενία γνωρίζουν ότι έχω ελληνικές ρίζες και είμαι παιδί και των δύο λαών. Θεωρώ λοιπόν προσωπικό ζήτημα να προωθήσω την αναγνώριση της Γενοκτονίας και των Ελλήνων και των Αρμενίων. Είναι η προσωπική μου συνεισφορά στη φιλία των δύο λαών.
Αληθεύει ότι κάποιοι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προσπάθησαν στο παρελθόν να εμποδίσουν την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου; Με τη λογική ότι δεν θα πρέπει να υπονομευτούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν υπάρχει κατεύθυνση να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων διεθνώς. Προσωπικά δεν γνωρίζω πρωθυπουργό ή υπουργό που να έχει θέσει τέτοιο θέμα. Ο πρόεδρος της Αρμενίας, όμως, το λέει και το ξαναλέει.
Η ελληνική Βουλή ωστόσο έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων...
Ναι, το 1994. Δεν λέω όμως αυτό. Όταν μιλάμε φιλικά, όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να αναγνωριστεί. Διεθνώς όμως, επισήμως, η Ελλάδα δεν έχει θέσει ποτέ το θέμα. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως επειδή Ελλάδα και Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ... δεν ξέρω. Ανεξάρτητα όμως από την επίσημη πολιτική της Ελλάδας, εμείς ως Αρμενία αποφασίζουμε να περάσουμε το νομοσχέδιο.
Άρα δεν δεχτήκατε παρεμβάσεις;
Επειδή πιέζετε για μια απάντηση, θα σας πω. Εδώ [σ.σ.: μας δείχνει το εισηγητικό σημείωμα] βλέπετε τις υπογραφές όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεν ήθελα αυτό το νομοσχέδιο να είναι κομματικό νομοσχέδιο. Ξεκινήσαμε εμείς, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το Τασνακτσουτιούν [σοσιαλιστικό] και ήρθαν κοντά μας και τα υπόλοιπα κόμματα. Δική μας επιλογή ήταν να έχουμε όλες τις υπογραφές, για να γίνει ο νόμος πιο αντιπροσωπευτικός. Το πετύχαμε, συνεπώς δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην ψηφοφορία. Και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, άλλωστε, ο πρόεδρος του κόμματος στο οποίο ανήκω, έχει δηλώσει υπέρ.
Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα τελευταία 6-7 χρόνια κάθε 19η Μαΐου οι βουλευτές, με την παρουσία του πρεσβευτή της Ελλάδας και της ελληνικής παροικίας, τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στο μνημείο [για τα θύματα της αρμενικής Γενοκτονίας] Τσιτσερνακαμπέρτ. Την ίδια ημέρα δε, τηρούν και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της ποντιακής Γενοκτονίας. Τώρα έρχεται και ο νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου