Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ο αρχαίος Παρθενώνας της Θεσσαλονίκης θάφτηκε κάτω από πολυκατοικία!


Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, στη βόρεια Ελλάδα, είναι εξοργισμένοι με την απόφαση να χτιστεί ένα συγκρότημα διαμερισμάτων σε χώρο που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ερείπια ενός αρχαίου ναού στην καρδιά της πόλης.


Πρόκειται για το Ναό της θεάς Αφροδίτης που μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη τον έκτο αιώνα π.Χ., κομμάτι κομμάτι από την πόλη του Αίνεια (στη Νέα Μηχανιώνα) και είναι πολύτιμος, λέει η πλειοψηφία των κατοίκων. Το μνημείο, γράφει το ισπανικό αρχαιολογικό περιοδικό «Arqueologia», βρίσκεται σε μια περιοχή που σήμερα ονομάζεται Διοικητήριο (σημαίνει διοικητικό κέντρο).

Ο αρχαίος ναός ήρθε στο φως το 2000, μετά την κατεδάφιση ενός κτηρίου δύο ορόφων. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του, τα θεμέλια του ναού, όπου εντοπίστηκαν αγάλματα των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών χρόνων και μεγάλος αριθμός θραυσμάτων από αρχιτεκτονικά κομμάτια.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ναού, παραμένει στο Διοικητήριο, αλλά ορισμένα τμήματά του, συμπεριλαμβανομένων των κιόνων του ναού, καθώς και πολλά άλλα υπολείμματα εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Πλατεία Αντιγονιδών, θα μπορούσε να αναμορφωθεί σε δύο επίπεδα, έτσι ώστε, ο ναός να ανακατασκευασθεί και να είναι ορατός στο σύνολό του, γράφει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου