Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αίγυπτος: "Θα υπερασπιστούμε την Κύπρο απέναντι στις στρατιωτικές προκλήσεις της Τουρκίας"

ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΠΟΥΣΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τον Ισραήλ και η Αίγυπτος μπαίνει απέναντι στην Τουρκία που απειλεί με πόλεμο την Κύπρο με την αξίωση της συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων και δηλώνει πώς θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου στην ΑΟΖ της. Η μόνη που λάμπει δια της απουσίας της είναι η Ελλάδα που επιχειρεί να κρύψει την αδυναμία της για έμπρακτη υποστήριξη στην κυπριακή ΑΟΖ κάτω από το «χαλί» της μη κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κυπριακού Τύπου, η πρέσβειρα της Αιγύπτου, δρ Χεμπά Σαλάχ Ελντίν Ελ Μαρασσί, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος έκαναν ένα σημαντικό βήμα εμβάθυνσης της συνεργασίας τους, η οποία παρέχει προστασία στη μεταξύ τους θαλάσσια περιοχή «από οποιεσδήποτε παραβάσεις».
Οι παραβάσεις αυτές που είπε η πρέσβειρα της Αιγύπτου πάνε στην Τουρκία, με την οποία το Καίρο είναι στα «μαχαίρια». «Η συμφωνία στέλνει και μήνυμα υποστήριξης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε η δρ Χεμπά Σαλάχ Ελντίν Ελ Μαρασσί αφήνοντας να εννοηθεί πώς έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρός άξονας απέναντι στην Άγκυρα που επιχειρεί να δυναμιτίσει την κατάσταση με κραυγές πολέμου.
Μέσα σε όλα αυτά η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε η Αιγύπτια πρεσβευτής. Σημειώνεται πώς και το Κάιρο επιθυμεί την εκμετάλλευση των ενεργειακών της κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία του που έχει πληγεί σημαντικά επί καθεστώτος Μοχάμεντ Μόρσι.
Πριν από αυτήν την κίνηση, όμως ο Αλ Σίσι , αποφάσισε πρώτα να θωρακίσει αμυντικά την χώρα του, για την επερχόμενη «σύγκρουση», στην περιοχή ερχόμενος σε συμφωνία με τη Ρωσία για την υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει από αντιαεροπορικά συστήματα έως μαχητικά αεροσκάφη.
Η πρέσβειρα της Αιγύπτου θεωρεί ότι η φάση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι υψίστης σημασίας και για τις δύο γιατί υπάρχουν πολλά πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. «Υπάρχουν και πεδία συνεργασίας για αντιμετώπιση αμοιβαίων απειλών και προκλήσεων τα οποία μας επηρεάζουν από κοινού», πρόσθεσε.
Η «καταιγίδα» που έρχεται από Τουρκία μεριά βρίσκεσαι σε γνώση και του Καίρου, που βλέπει το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας, να απλώνεται στην περιοχή των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έχει φροντίσει πάντως να κόψει το βήχα της κυβέρνησης Ερντογάν-Νταβούτογλου με αφορμή την εμπλοκή της Άγκυρας στα εσωτερικά της χώρας και την παροχή υποστήριξης υπέρ των αδελφών μουσουλμάνων.
Η Αίγυπτος φαίνεται λοιπόν πώς μπορεί να αποτελέσει έναν στρατηγικό σύμμαχο της Κύπρου, όπως και το Ισραήλ το οποίο προβαίνει συνεχώς σε ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και θεωρείται πιθανό αυτή η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο να αναβαθμιστεί με μετασταθμεύσεις μαχητικών και πολεμικό πλοίων στην Κύπρο κατά την επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Ελλάδα ακύρωσε την αποστολή φρεγάτας αντίς ΤΠΚ στην κυπριακή ΑΟΖ και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσκάλεσε τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα για συνομιλίες όταν ο ίδιος προβαίνει σε προκλήσεις και αξιώσεις σε βάρος των κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου