Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: μαζοχισμός σε δόσεις


Εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την υπερφορολόγηση, τον ΕΝΦΙΑ και τη μείωση των εισοδημάτων τους είναι χιλιάδες Έλληνες πολίτες που ξεχύθηκαν από νωρίς το πρωί στους δρόμους, προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.
Πρέπει να είναι διχασμένες προσωπικότητες αυτοί οι Έλληνες. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της προθεσμίας καταβολής της δόσης, οπότε όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν είναι τόσο ραγιάδες σαν κάτι άλλους που τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους από την πρώτη στιγμή.
Όπως ήταν φυσικό, ο συνωστισμός έξω από τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία δημιούργησε ουρές χιλιομέτρων που φαίνονταν από το διάστημα, οπότε οι μικροπωλητές και οι καντινιέρηδες έκαναν χρυσές δουλειές πουλώντας σκαμνάκια, χοτ ντογκ και διάφορα άλλα σκατολοΐδια, ενώ οι φορολογούμενοι, προκειμένου να περάσουν την ώρα τους, έβγαζαν έξω τον ΕΝΦΙΑ και τον μετρούσαν για να δουν ποιος τον έχει μεγαλύτερο.
Μάλιστα, ο νικητής κάθε ουράς κέρδιζε θέση προτεραιότητας για να πληρώσει γρηγορότερα, ενώ βγαίνοντας από την τράπεζα ανέμιζε την απόδειξη πληρωμής στον αέρα και κερνούσε τσίπουρα και τσικουδιές, όπως κάνουν οι μπαμπάδες στα μαιευτήρια.
Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω όλους αυτούς που ενώ ξέρουν ότι θα πληρώσουν πάνε την τελευταία στιγμή και τραβάνε τόση ταλαιπωρία στις ουρές. Μιλάμε για εντελώς μαζόχες. Μαζοχισμός σε δόσεις.
Από την άλλη, είναι πολύ ευχάριστες αυτές οι αυθόρμητες μαζώξεις. Μπορεί στις πορείες και τις συγκεντρώσεις να έχουμε μείνει τρεις κι ο κούκος αλλά σήμερα έξω από τις τράπεζες μπορούσες να συναντήσεις ένα σωρό γνωστούς που νόμιζες ότι είχαν πεθάνει μπροστά από μία τηλεόραση.
Βέβαια, υπάρχουν κι ορισμένοι όπως ο φίλος μου ο Γιάννης που δεν έχει πληρώσει ούτε 1 ευρώ τα τελευταία χρόνια στο Δημόσιο κι απορεί πώς βρίσκονται τόσα χάπατα που τρέχουν με τέτοια προθυμία να πληρώσουν το Κράτος που γαμωσταυρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Φίλε Γιάννη, θα σου λύσω εγώ την απορία με τη βοήθεια μιας άλλης φίλης μου, της Αριστέας.
Όπως είχα γράψει και τις προάλλες, η πλειοψηφία της αστικής κοινωνίας αποτελείται από μικροαστούς νοικοκυραίους. Οι νοικοκυραίοι έτσι έχουν μάθει. Να πληρώνουν τα πάντα με δόσεις. Δόσεις για το σπίτι, δόσεις για το αμάξι, δόσεις για την τηλεόραση, δόσεις για τα έπιπλα, δόσεις για την κάρτα, δόσεις για τα πάντα. Δόσεις δώστους και πάρτους την ψυχή. Και με ό,τι περισσέψει στο τέλος του μήνα την περνάνε όσο καλύτερα μπορούν. Αρκεί να μη χρωστάνε. Αρκεί τα χρέη τους να είναι όλα τακτοποιημένα σε δόσεις.
Έτσι μεγάλωσαν. Έτσι γαλουχήθηκαν για δεκαετίες. Δε σπάει εύκολα αυτό.
Όπως και να ‘χει, τα ταχυδρομεία και τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας θα μείνουν ανοιχτά σήμερα μέχρι τις 20:30 για να εξυπηρετήσουν το κοινό, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ολονυχτία, όπου οι φορολογούμενοι θα ψάλλουν το “Πιστεύω σε ένα Σαμαρά Αντώνη Φοροεισπράκτορα” και θα ανάψουν λαμπάδες ίσαμε το μπόι του Γκίκα Χαρδούβελη.
(Ανήθικο δίδαγμα: Υπάρχουν και χειρότεροι από αυτούς που πήγαν να πληρώσουν. Αυτοί που δεν πήγαν να πληρώσουν με την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Δεν πειράζει, θα τα πληρώσουν όλα μαζεμένα με τις προσαυξήσεις.)
(Ανήθικο δίδαγμα no 2: Θυμάμαι το 2011, μετά από ένα χρόνο μνημονίου, που λέγαμε ότι με μία απεργία διαρκείας ή με στάση πληρωμών ή με τη χρήση βίας θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Τρία χρόνια μετά βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από εκείνο που ξεκινήσαμε. Παραδοθήκαμε. Άνευ όρων. Και το χειρότερο, χωρίς να δοκιμάσουμε τίποτα.)
(Εγώ πάντως είχα γράψει πώς μπορείτε να αποφύγετε τον ΕΝΦΙΑ αλλά εσείς δε με ακούσατε. Ποτέ δεν είναι αργά
Τεράστια ανακούφιση σε χιλιάδες υπερφορολογημένα νοικοκυριά αναμένεται να δώσει η Απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ειδικότερα, η εν λόγω Απόφαση προβλέπει ότι χορηγείται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ του φορολογούμενου εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) ο φορολογούμενος ή κάποιο από τα τέκνα του να έχει συμπληρώσει το 111ο έτος της ηλικίας του ή να είναι βετεράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ή να έχει βραβευτεί για τη συνολική προσφορά του στο success story του Αντώνη Σαμαρά.

β) ο φορολογούμενος να είναι γονέας ή κηδεμόνας τουλάχιστον 69 παιδιών ή να έχει στην κατοχή του δίπλωμα οδήγησης διαστημόπλοιου ή τεθωρακισμένου τύπου Leopard.

γ) ο φορολογούμενος να έχει πέσει θύμα σεισμού, τσουνάμι, χιονοθύελλας ή βιασμού κατά τον προηγούμενο χρόνο ή να έχει συμβάλλει στη διάσωση του στρατιώτη Ράιαν.

Επιπλέον, χορηγείται έκπτωση 100% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) ο φορολογούμενος να φύτεψε καρπούζια τον περασμένο χειμώνα ή να έχει λάβει μέρος σε τουλάχιστον 28 ακτιβιστικές δραστηριότητες του "Όλοι μαζί μπορούμε" του ΣΚΑΪ.

β) ο φορολογούμενος να έχει στην κατοχή 352 επικυρωμένα εισιτήρια μετρό ή να έχει κάνει like στη σελίδα της Νέας Δημοκρατίας στο facebook ή να έχει κρεμασμένο στο τοίχο του σπιτιού του τον "Γέρο με το τσιμπούκι".

γ) ο φορολογούμενος να έχει εισόδημα κάτω από 50 ευρώ ετησίως ή να έχει κάνει τον γύρο του κόσμου σε λιγότερο από 80 μέρες ή να έχει κατακτήσει το Euro του 2004 μαζί με την Εθνική.

Όπως καταλαβαίνετε, σκοπός της Απόφασης είναι να καταλαγιάσει η γκρίνια για τις επιβαρύνσεις που φέρνει ο νέος φόρος, αφού σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 0,000001% των Ελλήνων θα πληρώσουν μισό ή καθόλου ΕΝΦΙΑ.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει. Αφού η κυβέρνηση ήξερε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και παράπονα για τον νέο φόρο, γιατί δεν ανακοίνωνε τα παραπάνω κριτήρια από την αρχή;

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 76%. Του χρόνου τέτοια μέρα θα έχει πέσει κάτω από 6%. Νέα Δημοκρατία. Σταθερά βήματα έξω από το σπίτι σας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου