Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΙΡΥΝΘΟΣ,ΚΥΚΛΩΠΕΣ


ΤΑ ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΙΡΥΝΘΟΣ,ΚΥΚΛΩΠΕΣ

Η άλλη κατηγορία Κυκλώπων ήταν οι Σικελιώτες και αυτοί ήταν εκατό τον αριθμό, με γνωστότερο τον Πολύφημο, από τον Όμηρο και την σχέση του με τον Οδυσσέα,  όταν αυτός και οι σύντροφοί του βρέθηκαν στο νησί τους. Αυτοί δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση με την μεταλλουργία αλλά ήταν ποιμένες και ασεβείς προς τους Θεούς.


Τέλος οι Χειρογάστορες,  οι οποίοι ήταν αρχιτέκτονες  και μηχανικοί και λέγεται πως τα χέρια τους δεν ήταν στην θέση των ώμων αλλά στην κοιλιά εξ’ ου και η ονομασία τους. Αυτοί είναι που παίρνει μαζί του ο Προίτος για να χτίσουν την Τίρυνθα. Ήταν τόσο μεγάλες οι πέτρες που χρησιμοποίησαν στο χτίσιμο του τείχους ώστε και την πιο μικρή από αυτές δεν μπορούσε ένα ζευγάρι μουλάρια να την μετακινήσει. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Αργεία Γη,  κατοικούσαν σε σπήλαια κοντά στην Τίρυνθα, όπου είχαν κατασκευάσει και κάποιους λαβύρινθους. Αργότερα τα σπήλαια αυτά τα είπαν Κυκλώπεια.  Όμως εκτός από τα τείχη της Τίρυνθας, τα γνωστά Κυκλώπεια Τείχη, έχτισαν και αυτά του Άργους και των Μυκηνών, αλλά και του Ναυπλίου.

«…τ δ τεχος,  δ μόνον τν ρειπίων λείπεται, Κυκλώπων μέν στιν ργον, πεποίηται δ ργν λίθων, μέγεθος χων καστος λίθος ς π' ατν μηδ' ν ρχν κινηθναι τν μικρότατον πζεύγους μιόνων: λιθία δ νήρμοσται πάλαι, ς μάλιστα ατν καστον ρμονίαν τος μεγάλοις λίθοις εναι…» ( Παυσανίου Κορινθιακά, κεφ. 25, παραγρ. 8)

Ένας από αυτούς τους Κύκλωπες,  ήταν και ο Γέραιστος που πέθανε και τάφηκε στην Αθήνα και στο μνήμα του πάνω οι Αθηναίοι έσφαξαν την κόρη του Υάκινθου αφού ο χρησμός τους υπαγόρευσε έτσι να κάνουν ώστε να σταματήσει ο λοιμός που είχε ενσκήψει από την πολιορκία του Μίνωα κατά των Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου