Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 2.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ***


ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 2.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ

Στόχος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών η δημοσίευση των ευρημάτων σε ειδική έκδοση.
Αδιάσειστα τεκμήρια της σημαντικής θέσης που κατείχε η ιατρική επιστήμη από αρχαιοτάτων χρόνων είναι τα πολυάριθμα εργαλεία και φαρμακευτικά σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως πριν από 2.000 χρόνια και ανακαλύφθηκαν στο βόρειο νεκροταφείο της Αρχαίας Δημητριάδας.
Τα εξαιρετικής αισθητικής ευρήματα, που χρονολογούνται από τα Ελληνιστικά έως τα Ρωμαϊκά χρόνια, δηλαδή από τον -3ο αιώνα έως και τον +3ο αιώνα περίπου, κοσμούν σε ειδική προθήκη την αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου που είναι αφιερωμένη στην Αρχαία Δημητριάδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των επισκεπτών, ημεδαπών αλλά και αλλοδαπών.
Στους στόχους μάλιστα του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, το οποίο βρίσκεται στο Βόλο, είναι η δημοσίευση των πολυάριθμων, πολύ σημαντικών ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως, από το βόρειο νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, μεταξύ των οποίων κατέχουν περίοπτη θέση τα προαναφερθέντα αρχαία ιατρικά εργαλεία.
Της Γλυκερίας Υδραίου: Τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα, που είναι αναμφίβολα εντυπωσιακά, ανακαλύφθηκαν σε τάφους, στην διάρκεια εκτέλεσης του έργου του βιολογικού καθαρισμού και αποτέλεσαν ευθύς εξαρχής αντικείμενο έρευνας και επιστημονικής μελέτης.
Οι 900 συνολικά αρχαίοι κεραμοσκεπείς τάφοι που ήρθαν στο φως στην διάρκεια του συγκεκριμένου έργου, αποκάλυψαν τον πλούτο των ευρημάτων που συνθέτουν το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της αρχαίας Δημητριάδος, αλλά και το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής επιστήμης.
«Πάντα είναι ευχάριστη έκπληξη για έναν αρχαιολόγο η ανακάλυψη ενός καινούργιου ευρήματος και στην περίπτωση του βόρειου νεκροταφείου της Αρχαίας Δημητριάδας, έχουμε βρει δεκάδες σπάτουλες και μήλες, μικρά δοχεία που περιείχαν κατά πάσα πιθανότητα ποσότητα φαρμάκου, ψαλίδια, αλλά και βελόνες, που ανήκαν σε ισάριθμες ταφές» αναφέρει η Έλσα Νικολάου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, η οποία διενήργησε τις ανασκαφές της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.
Όπως επισημαίνει παράλληλα η ίδια «οι σπάτουλες είχαν διπλή χρήση, δηλαδή είτε για τον καλλωπισμό, ως εργαλεία επάλειψης ψιμυθίων, (πούδρας), είτε για ιατρικούς σκοπούς.  Πιθανόν ανήκαν σε γιατρούς είτε σε ασθενείς, που τα χρησιμοποιούσαν κατ’ εντολή του γιατρού και όταν πέθαιναν, τοποθετούνταν στον τάφο τους».  
Οι μήλες, γενικότερα, είχαν πολλές χρήσεις, είτε για την λήψη δοσολογίας φαρμάκου, είτε για ενδοσκόπηση στην ακουστική και την ρινική κοιλότητα, είτε για τον προσδιορισμό του βάθους των τραυμάτων, είτε ακόμη, για την ανάμειξη υλικών για τον καλλωπισμό των γυναικών, αλλά και χρωμάτων για την ζωγραφική.
Επεμβάσεις στην Αρχαιότητα.
 Ενδιαφέρον παρουσιάζουν παράλληλα τα ψαλίδια τα οποία είχαν επίσης διπλή χρήση, είτε για την περίδεση των τραυμάτων, είτε για τους νεκρούς, τους οποίους σαβάνωναν κατά την Αρχαιότητα και ενδεχομένως τοποθετούσαν στην συνέχεια το ψαλίδι μέσα στον τάφο, αφού έκοβαν το σάβανο, θεωρώντας ότι ήταν μιασμένο.
Ανάλογη χρήση αποδίδεται, παράλληλα και στις βελόνες που έχουν βρεθεί στο βόρειο νεκροταφείο της Αρχαίας Δημητριάδας, οι οποίες εκτιμάται ότι είτε χρησιμοποιούνταν για το ράψιμο κάποιας βαθιάς τομής ή τραύματος, είτε για το ράψιμο επιδέσμων είτε ακόμη για την στερέωση του νεκρικού σάβανου. Μεταξύ των ταφικών αρχαιολογικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως στην συγκεκριμένη περιοχή, συγκαταλέγονται επίσης μικρές πυξίδες, μεταλλικά βαζάκια, τα οποία είχαν διπλή χρήση, είτε για καλλωπιστικούς, είτε για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Τα πολύ μικρά μπουκαλάκια περιείχαν συνήθως δόση φαρμάκου, ενώ έχουν βρεθεί παράλληλα στην περιοχή μας μεγαλύτερες πήλινες πυξίδες, που περιείχαν ψιμύθιο, δηλαδή πούδρα, χρώματος ρόδινου.
Η χειρουργική ήταν ήδη γνωστή από την Αρχαιότητα και μάλιστα έχουν έρθει στο φως, σε διάφορες περιοχές, λαβίδες και τανάλιες οστών, δοντιών, καυτήρες και καθετήρες, βεντούζες που χρησιμοποιούνταν για την αναρρόφηση αίματος, τρυπάνια για την διάνοιξη του κρανίου, και πολλά ακόμη, τα οποία καταγράφονται ως τεκμήρια ενός μακραίωνου πολιτισμού.
«Μεταξύ των ευρημάτων του βορείου νεκροταφείου της Δημητριάδας δεν βρήκαμε δείγματα εγχείρησης μέχρι στιγμής. Η μελέτη των οστών που διενήργησε ανθρωπολόγος, δεν έδειξε χειρουργική επέμβαση, πέρα από τις συνηθισμένες παθήσεις, καταπονήσεις, δηλαδή, οστών από βάρη ή φθορά των δοντιών από ορισμένα είδη τροφών που κατανάλωναν» υπογραμμίζει η κ. Νικολάου.
Διαδεδομένη η επιστήμη 
Οι μήλες, ειδικότερα, που ήταν ευρέως διαδεδομένες και βρέθηκαν σε αρκετούς αρχαίους τάφους στο βόρειο νεκροταφείο της Αρχαίας Δημητριάδας, αποτελούν μια ειδική κατηγορία ιατρικών εργαλείων, με πολλαπλές χρήσεις κατά την Αρχαιότητα.
Είχαν την μορφή ενός λείου μικρού ραβδιού, του οποίου το ένα άκρο κατέληγε αρκετές φορές σε μικρό κουταλάκι, και το άλλο είχε σχήμα κουκουτσιού ελιάς. Στην πιο απλή και αρχική της μορφή, η μήλη χρησιμοποιούνταν για να διαπιστωθεί το βάθος των τραυμάτων, η έκταση των συριγγίων, μπορούσε να τοποθετηθεί μέσα στην μύτη και τα αυτιά και χρησίμευε ως προέκταση των δακτύλων του γιατρού κατά την ενδοσκόπηση.
Για την καθημερινή όμως χρήση, ο γιατρός διέθετε μια σειρά από μήλες σε διάφορα σχήματα, οι οποίες είχαν διαφορετικές απολήξεις και ως εκ τούτου, διάφορες χρήσεις. Μπορούσε δηλαδή να χρησιμοποιηθεί, αναλόγως του σχήματος που είχε, ως βοηθητικό, ως αμβλύ όργανο κατά το κόψιμο με λεπίδι, ως εργαλείο καυτηριασμού, όταν πχ κόβονταν ο ομφάλιος λώρος νεογέννητου βρέφους, είτε για την εξέταση του ασθενούς, πιέζοντας την γλώσσα με μια ειδική σπάτουλα.
Όπως προαναφέρθηκε, οι μήλες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε ότι αφορά το μήκος, το πλάτος και το ιδιαίτερο σχήμα του φύλλου στην απόληξη. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνταν ως κουταλάκια για ανάμιξη, συντελούσε στο να μην περιορίζεται η χρήση τους μόνο στο πεδίο της ιατρικής αλλά και ευρύτερα του καλλωπισμού.
Εξίσου διαδεδομένες με τις μήλες-σπάτουλες ήταν οι κοχλιαρόσχημες μήλες, που είχαν ως απόληξη μικρά κουταλάκια (κοχλιάρια) που προορίζονταν κατά βάση για να χορηγούνται φάρμακα. Ιδιαίτερα λεπτά κοχλιάρια μπορούσαν να εισαχθούν κατευθείαν σ’ ένα τραύμα ή σε μια τομή του σώματος, προκειμένου να αποθέσουν το φαρμακευτικό σκεύασμα κατευθείαν πάνω στην πληγή.
Πολλές μήλες με απόληξη σχήματος μικρού κουταλιού, χρησιμοποιούνταν ως εργαλείο απόξεσης σε γυναικολογικές επεμβάσεις ή σε επεμβάσεις συριγγίων, για τον καθαρισμό τραυμάτων, την απόξεση αιμορροΐδων, ενώ στην γενικότερη χρήση της, η μηλωτρίδα ήταν εξίσου απαραίτητη για την διερεύνηση τραυμάτων, τον καθετηριασμό της ουρήθρας ή για να σταματάει το αίμα που έρεε κατά τις φλεβοτομές.
Χώροι θεραπευτικοί
Το υψηλό επίπεδο της ιατρικής επιστήμης στην Αρχαία Δημητριάδα διαφαίνεται μέσω των εντυπωσιακών αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν ανακαλυφθεί αλλά και των γραπτών πηγών, η μελέτη των οποίων άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην αρχαιολογική γνώση.
Παράλληλα οι θεραπευτικές ιδιότητες των χιλιάδων φυτών και βοτάνων του Πηλίου,  ήταν ευρέως διαδεδομένες από την προϊστορική περίοδο, ενώ ο μυθικός Κένταυρος Χείρωνας ήταν διακεκριμένος ιατρός, ο οποίος μετέδιδε τις γνώσεις του, στους μαθητές του.  
«Οι Αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τα βότανα, κουράρονταν από γιατρούς, τους είχαν εμπιστοσύνη και μάλιστα είχαν θεοποιήσει τον Ασκληπιό, δημιουργώντας ιερά, τα περίφημα Ασκληπιεία, προς τιμήν του» αναφέρει η αν. προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών.
Η λατρεία του Ασκληπιού πρωτοεμφανίζεται τον -5ο αιώνα και κορυφώνεται τον -4ο αιώνα, χωρίς να παύσει να είναι δημοφιλής μέχρι το τέλος του Αρχαίου κόσμου. Ο Ασκληπιός, γιος του Απόλλωνα και της θνητής Κορωνίδας, ήταν αρχικά χθόνιος ήρωας αλλά εξελίχθηκε σε κανονικό θεό και ως ιαματική θεότητα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους πιστούς.
Κέντρα λατρείας του ήταν τα Ασκληπιεία, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει το περίφημο Ασκληπιείο της Σκοπέλου, το μοναδικό που έχει μέχρι στιγμής αποκαλυφθεί και αναδειχθεί στην περιοχή της Μαγνησίας.
Ασκληπιείο ανακαλύφθηκε επίσης στην Τρίκκη (Τρίκαλα). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ωστόσο, δύο αρχαίες επιγραφές, που μαρτυρούν την λατρεία του Ασκληπιού και ενδεχομένως την ύπαρξη Ασκληπιείου στην Αρχαία Δημητριάδα και τις οποίες μελέτησε ενδελεχώς η Δρ. Σοφία Κραβαρίτου, αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών.
Η πρώτη επιγραφή που ανάγεται στα Ελληνιστικά χρόνια, αναφέρει: «Τελεσφόρου κείνται δε και εν τω νομοφυλακίω αναθήματα του Σωτήρος Ασκληπιού», γεγονός που σημαίνει ότι στο νομοφυλάκιο της Δημητριάδας φυλάσσονταν αφιερώματα των πιστών στον Ασκληπιό, που ονομάζεται «Σωτήρας».

ΕΙΔΩΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ" ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Ο Ησίοδος στη "Θεογονία" περιγράφει τη γέννηση της Αφροδίτης από τα γεννητικά όργανα του Ουρανού, τα οποία απέκοψε και πέταξε στη θάλασσα ο Κρόνος. Από τον αφρό που σχηματίστηκε γύρω τους αναδύθηκε η θεά, που έμεινε γνωστή ως θεά του Έρωτα. Ο πανάρχαιος μύθος αναπαρίσταται στην Ελληνική τέχνη ήδη από τον -5ο αι..
Η συγκεκριμένη απεικόνιση, ωστόσο, με την Αφροδίτη γυμνή να στύβει τα μαλλιά της πάνω σε βραχώδες έξαρμα ή, ίσως, καθισμένη πάνω σε δελφίνι (η φθορά του ειδωλίου δεν επιτρέπει την ασφαλή ταύτιση) αποτελεί δημιουργία των ελληνιστικών χρόνων και είναι γνωστή τόσο από μνημειακά μαρμάρινα γλυπτά όσο και μικρού μεγέθους ειδώλια.
Ορισμένοι μελετητές θεωρούν ότι ο τύπος έλκει την καταγωγή του από έναν περίφημο πίνακα 
Αναδυομένης Αφροδίτης του ζωγράφου Απελλή στο Ασκληπιείο της Κω (β΄ μισό -4ου αι.), που, όπως και το πραξιτέλειο άγαλμα της Κνιδίας Αφροδίτης, αναφέρεται σε αναρίθμητες αρχαίες πηγές και φαίνεται ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου γυναικείας ομορφιάς κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

ΤΟ ΕΙΔΩΛΙΟ ΤΗΣ «ΚΟΥΡΟΤΡΟΦΟΥ»

Πήλινο ειδώλιο γυναίκας που κάθεται σε σκαμνί με βρέφος στην αγκαλιά. Έχει βρεθεί στο Σέσκλο Θεσσαλίας, και τοποθετείται χρονικά μεταξύ του -4800 με -4500.
Το συγκεκριμένο δημιούργημα απεικονίζει το ιερό δίδυμο, την μάνα με το παιδί της, στην ύστατη φάση της προετοιμασίας για το θηλασμό.
Το έργο είναι μοναδικό, καθώς εμπεριέχει την αγάπη και την προστασία της μάνας και αποπνέει δυναμισμό και αυστηρότητα, ευαισθησία και τρυφερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου