Λίγοι υπηρετούν την Αλήθεια γιατί λίγοι έχουν τη θέληση και λιγότεροι τη δύναμη για να είναι δίκαιοι

-"Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι." -
-"Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται"
- "Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!"

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

«Η ΔΕΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΥΣΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ» ΠΛΑΤΩΝ«Η ΔΕΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΥΣΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»
ΠΛΑΤΩΝ
Η φιλοσοφία δεν είναι κάτι αφηρημένο. Προσδοκά να μας μάθει να σκεφτόμαστε, σε μία εποχή που επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο. Η φιλοσοφία σύμφωνα με τον Επίκουρο, πρέπει να ασχολείται με ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες της ζωής, με την ευρύτερη έννοια. Όποιος γνωρίζει ιστορία, κατανοεί πως η παρακμή και η αποσύνθεση ενός πολιτισμού επέρχεται όταν αυτός σκληραίνει υπερβολικά, περιορίζοντας την ελευθερία στη σκέψη και την έκφραση, γεγονός που του απαγορεύει να ανταποκριθεί στην πρόκληση των νέων συνθηκών. Σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα, είμαστε μάρτυρες μιας κοσμοϊστορικής κρίσης.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΣΕΩΣ ΖΩΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ
Ὁ Έλλην φιλοδοξεί να σκέπτεται, να ομιλεί να πράττει ηρωικώς. Η Παιδεία που ελάμβανε, ήταν αγωγή για έναν ηρωικό τρόπο ζωής.
Το "ηρωικό" βεβαίως δεν περιορίζεται στο πολεμικό πεδίο.
Ήρωες υπήρξαν ο Αχιλλεύς, ο Έκτωρ, ο Λεωνίδας, αλλά και ο Σωκράτης και ὁ Πλάτων. Διότι ὁ ηρωισμός δεν είναι μόνον φυσικός. Είναι και πνευματικός και ψυχικός.
Χαρακτηριστικά Άριστου (αυτού που Ηρωικώς Ζήν)
ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ, ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΕΣΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΑ, ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ "ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ", ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΝΑ ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ, ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΣ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ, ΝΑ ΕΜΜΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΟΥ.
Τρόπος ζωής του Έλληνος είναι αυτός, πού ελευθερώνει τον άνθρωπο μέσα από τον αγώνα για ιδανικά και αξίες πού ξεπερνούν την πεπερασμένην υλική του ύπαρξη και του προσδίδουν διαστάσεις ανώτερες.
Από το ηρωικό πνεύμα γεννήθηκαν όλοι οι μεγάλοι Έλληνες: Υπερασπιστές της πατρίδος, διδάσκαλοι της αλήθειας, οδηγοί των νέων, νομοθέτες, μύστες, φιλόσοφοι, ποιητές, πολιτικοί, καλλιτέχνες.
Διότι από το ηρωικό, ιδεαλιστικό πνεύμα διαπνέονται ο Λεωνίδας και οι Μαραθωνομάχοι, αλλά και η Αντιγόνη ο Ηράκλειτος ο Σωκράτης, ο Λυκούργος, ο Ορφέας, ο Πλάτων, ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Ισοκράτης, ο Πραξιτέλης.
Έκφρασις αυτού του πνεύματος είναι ἡ Αρετή και ἡ σύγχρονη εκδοχή της η Λεβεντιά.
Από το ηρωικό πνεύμα προέκυψαν ἡ Ιδέα της Τιμής και του Φιλότιμου, ὁ αθλητισμός, ἡ ομηρική ποίησις, το ακριτικό και το δημοτικό τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου